Vaccineren gaat beginnen in de provincie

Regio - Utrechtse huisartsen kunnen vanaf woensdag 10 maart  covid-19-vaccins voor 63- en 64-jarigen bestellen en kunnen dan volgende week beginnen met de vaccinatie. De vaccinatie van deze groep, samen met mensen met het Syndroom van Down en met morbide obesitas, gaat per provincie en nu is de provincie Utrecht aan de beurt.

Het RIVM werkt daarbij van zuid naar noord. Sinds de start zijn Zeeland, Limburg en Noord-Brabant gevaccineerd en in Gelderland zijn ze deze week aan het vaccineren. Utrechtse huisartsen krijgen het AstraZeneca-vaccin vanaf dinsdag en woensdag geleverd. Het RIVM verwacht dat ze dan ook snel gaan prikken. "Ik verwacht een vertraging met een dag. We gaan ervan uit dat er vanaf 17 maart wordt gevaccineerd", aldus voorlichter Marah Michel.

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd mensen van 60 tot 64 jaar en mensen met een hoog risico op een ernstig beloop van covid-19 versneld te vaccineren met het vaccin van AstraZeneca. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van het AstraZeneca-vaccin, gaat dat in twee rondes. Nu gaat het om de 63 en 64-jarigen en als dit eerste rondje langs alle provincies klaar is, komen de 60- tot en met 62-jarigen per provincie aan bod.

Daarnaast worden in deze ronde dus ook groepen gevaccineerd die een hoog risico hebben op een ernstig beloop van covid-19. Het gaat hierbij om mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas. Verder worden ook de praktijkmedewerkers gevaccineerd.

Het aantal gevaccineerden steeg afgelopen week naar zo'n 1,2 miljoen. De grootste groep bestaat uit thuiswonende ouderen. Bijna een half miljoen mensen in deze groep heeft een eerste dosis gehad, die ze konden halen bij de GGD.

De GGD'en zijn een paar dagen geleden ook begonnen met het vaccineren van de groep 75- tot 79-jarigen. Van de 80-plussers heeft de meerderheid al een prik gehad. Ook veel bewoners van instellingen in de gehandicaptenzorg en verpleeghuizen zijn al gevaccineerd.

De planning is nu dat vanaf mei alle vijftigers worden uitgenodigd en dat vervolgens iedereen op volgorde van zijn leeftijd een uitnodiging krijgt. Voor de meeste mensen is volgens de Rijksoverheid nog niet precies te zeggen wanneer zij aan de beurt zijn voor hun prik tegen corona. De planning kan nog veranderen. Bijvoorbeeld als een vaccin niet op tijd geleverd wordt.


advertentie