Gevaarlijk kruispunt Abcoude wordt aangepast

Abcoude - Drie maanden geleden kreeg Josine van Asch van Wijck de schrik van haar leven toen ze hoorde dat haar dochtertje door een vrachtwagen was aangereden. Het kruispunt in Abcoude waar dat gebeurde, wordt nu na een petitie aangepakt door de gemeente. "Dat het nu al gebeurt, vind ik onvoorstelbaar", zegt ze.

Eind november fietst haar 10-jarige dochter Mila over het Ruwelspad. Op de kruising met de Nieuwe Amsterdamseweg wil ze naar het voorsorteervak toe, als plotseling de verkeerslichten op groen springen. Een optrekkende vrachtwagenchauffeur ziet haar niet en rijdt over haar heen.

Wonder boven wonder komt ze er relatief goed vanaf. Hoewel de bandensporen op haar been staan, heeft Mila alleen een zwaar gekneusde voet met een dikke snee.

Het is een ongeluk waar niemand iets aan kan doen, want zowel de vrachtwagenchauffeur als Mila hield zich aan de verkeersregels. Om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen, start moeder Josine direct een petitie, die in korte tijd ruim achthonderd keer wordt getekend.

Wethouder Alberta Schuurs (VVD) van De Ronde Venen komt na het ongeluk kijken en ziet met eigen ogen dat de kruising inderdaad niet veilig is. Afgesproken wordt om de verkeerssituatie te veranderen. Ambtenaren maken nieuwe tekeningen en Josine wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen.

Komende maandag beginnen de voorbereidende werkzaamheden, waarna de aannemer waarschijnlijk vanaf dinsdag of woensdag nog twee weken nodig heeft om de klus af te maken. Met zowel de snelheid als de oplossing is Josine erg tevreden. "Ze gaan nu een apart fietspad maken. Dat gaat voor een deel door de berm heen. Het fietspad maakt dan een lus en komt uit op de Nieuwe Amsterdamseweg. Daardoor worden alle fietsers gescheiden van de auto's en vrachtwagens." 

Fietsers hoeven daardoor niet meer voor te sorteren, waardoor een ongeluk zoals met haar dochter niet meer kan gebeuren. Met Mila gaat het ondertussen weer helemaal goed, zegt Josine. "Daar zijn we intens dankbaar voor. Ze wil alleen nog niet langs dat punt naar huis fietsen. Ze fietst nu een stuk om. Ik ben heel benieuwd of ze straks zegt: nou mam, nu wil ik er wel weer langs!"


advertentie