Zonnehuis Penning voor initiatieven voor ouderen

Regio - De Zonnehuisgroep Amstelland wil mensen met een aansprekend initiatief voor ouderen in hun eigen wijk of dorp in het zonnetje zetten door de uitreiking van de Zonnehuis Penning. De Zonnehuis Penning is een blijk van waardering voor mensen die zich belangeloos inzetten voor kwetsbare ouderen.

Dit jaar zal de Zonnehuis Penning voor het eerst uitgereikt worden aan kandidaten uit De Ronde Venen, Amstelveen, Ouder-Amstel en Amsterdam. 

Ze zijn er gelukkig, mensen die het verschil maken voor kwetsbare ouderen, zodat die meer levensvreugde of minder eenzaamheid ervaren. Mooie kleine initiatieven van gewone mensen voor ouderen in hun eigen wijk of dorp. Bijvoorbeeld door een theatervoorstelling van en voor ouderen te organiseren, een dementievriendelijke winkelstraat, zwem-uren voor mensen met dementie of – om de gevolgen van corona te verzachten -  corona-balkongymlessen, een lockdown-maaltijdservice of een puzzel-challenge. 

Zonnehuisgroep Amstelland wil deze toppers in de spotlights zetten en hun initiatieven onder de aandacht brengen, ter inspiratie, om deze mensen te waarderen en anderen te stimuleren. Daarom reikt de organisatie de Zonnehuis Penning uit aan diegenen met het meest aansprekende initiatief. Iedereen kan een kandidaat voordragen: een familielid, vriend, kennis, collega of buur. Een jury beoordeelt de kandidaten.

Deze jury zal letten op de volgende aspecten: heeft het initiatief bijgedragen aan de levenskwaliteit van ouderen? Creëert het bijvoorbeeld mooie momenten, vermindert het eenzaamheid, neemt het onveiligheid weg en versterkt het de sociale verbinding? Heeft de kandidaat hierin samengewerkt met anderen? Is het initiatief ook op andere plekken in te zetten en verdient het navolging? 

De zes leden van de jury zijn bekend met de uitdagingen waarvoor zelfstandig wonende ouderen zich gesteld zien, vooral als er sprake is van dementie. De jury bestaat uit Marylin Haimé (o.a. Raad van Ouderen, NOOM), Henk Nies (o.a. hoogleraar VU en directeur Vilans), Frank van der Lende (o.a. radio dj en vlogger Alzheimer Nederland), Nelleke Vogel (o.a. Raad van Toezicht Participe), Anita Roelofs (Centrale Cliëntenraad Zonnehuisgroep Amstelland) en Thijs Houtappels (bestuurder Zonnehuisgroep Amstelland).

Tot eind april kunnen kandidaten voorgedragen worden door een e-mail met een korte toelichting te sturen naar Annemarie Kornman via a.kornman@zhga.nl.

Op dinsdag 25 mei a.s. worden de Zonnehuis Penningen feestelijk uitgereikt.


advertentie