RVB wil onderzoek naar windmolens op zee
De Ronde Venen - Ronde Venen Belang (RVB) wil dat de gemeente een onderzoek doet naar de mogelijkheid van windmolens op zee. De fractie dient hierover een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering op 1 april a.s. De motie wordt mede ingediend door de Seniorenpartij.
RVB zegt zich ervan bewust te zijn dat maatregelen moeten worden genomen om het Klimaatakkoord handen en voeten te geven. In De Ronde Venen is het proces van het aanwijzen van zoekgebieden voor zonnevelden en windmolens in volle gang.
Volgens RVB blijkt tijdens dit proces dat de weerstand tegen windmolens bijzonder groot is en groeiende. Veel inwoners weten en voelen zich, volgens RVB, niet gehoord of waren onbekend met het zoekproces.
Ook RVB is tegen windmolens in onze gemeente. RVB vindt de gemeente De Ronde Venen veel te mooi voor megaturbines, maar er zijn volgens de fractie alternatieven om te onderzoeken. Als gemeente kun je wellicht ook overwegen voor windmolens op zee te gaan. Energie en zeker klimaat is geen lokale zaak maar gaat ver over de grenzen van de eigen gemeente heen. Het is een wereldwijd probleem, schrijft RVB.
De Rijksoverheid heeft in het rapport “Via Parijs, een ontwerpverkenning naar een klimaatneutraal Nederland” het advies gekregen windmolens vooral op zee te plaatsen. De overheid had opdracht gegeven voor dat rapport dat in 2021 uitkwam. Veel (landelijke) politici spraken zich daarna uit voor windmolens op zee.
RVB-raadslid Anco Goldhoorn: “Dat was voor ons de aanleiding een alternatief uit te werken. Op zee opereren grote organisaties als Shell, Vattenfall en Eneco. Saillant detail is dat Vattenfall NUON van gemeenten heeft overgenomen en Eneco is net voor vele miljarden van gemeenten overgenomen door een Koreaans bedrijf. En wij willen voorstellen dat gemeenten in een samenwerkingsvorm net als die andere bedrijven gaan investeren in windmolens op zee. Op die manier sla je twee vliegen in één klap. Je voldoet als gemeente aan de opgave om hernieuwbare energie op te wekken en je hoeft geen windmolens op land te plaatsen”.
Het plaatsen van windmolens op zee gaat door middel van gunning van concessies. Anco Goldhoorn: “Dat proces is niet gemakkelijk. Daar moet je expertise voor inhuren. En ja, zo’n concessie kost geld, maar levert ook wat op. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat Shell en die andere bedrijven dat uit filantropie doen."
"Aangezien gemeenten goedkoper geld kunnen lenen dan die andere bedrijven", vervolgt Goldhoorn, "die ook nog eens voor de aandeelhouder een stevig rendement moeten halen, moet dit ook profijtelijk zijn voor gemeenten. Misschien kunnen we daarmee de structurele tekorten van de gemeenten dan ook eens oplossen.
De fractie van Ronde Venen Belang dient, gesteund door de Seniorenpartij, komende donderdag 1 april, tijdens de raadsvergadering een motie in om het onderzoek naar plaatsing van windmolens op zee te starten.
Anco Goldhoorn: “Ik heb er alle vertrouwen in dat deze motie het haalt. Als je dit onderzoek doet hoeft dit de gemeente niet veel geld te kosten als je dit samen met meerdere gemeenten doet. Het zou toch schitterend zijn als “onze” windmolens op zee staan en we kunnen blijven genieten van ons wijde uitzicht over de polders en plassen?"
Klik op de link onder dit artikel om de motie te lezen en/of te downloaden.