Energie-overleg Utrechtse gemeenten in het slop
Regio - De voorgestelde energieplannen voor nieuwe windmolens en zonnepanelen van zestien Utrechtse gemeenten in het zogeheten U16-overleg zijn niet in beton gegoten. Dat maakt RTV Utrecht op uit een gesprek met Rob Jorg, de voorzitter van energieregio U16, waarvan onder meer De Ronde Venen deel uitmaakt.
Afgelopen zomer zijn afspraken gemaakt over hoeveel groene stroom er moet worden opgewekt in de regio, maar Jorg laat in het midden of dat doel nog wel gehaald kan worden.
Gisteren werd duidelijk dat een bemiddelaar nodig is om de Regionale Energie Strategie (RES) voor de zestien Utrechtse gemeenten uit het slop te trekken. Wouter de Jong, oud-burgemeester en wethouder in Houten en voormalig gedeputeerde, gaat met de bestuurders om tafel om de impasse die is ontstaan te doorbreken.
Voorzitter Jorg, die ook wethouder duurzaamheid is van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, wil niet zeggen of de klimaatdoelen die afgelopen zomer zijn afgesproken, te ambitieus zijn en of er minder nieuwe windmolens en zonnepanelen nodig zijn. "Ik weet alleen zeker dat 15 gemeenten, 4 waterschappen en 1 provincie hebben ingestemd. En wat we uiteindelijk in gaan sturen als finaal bod daar is Wouter de Jong nu mee bezig."
De gemeenten zijn het er wel over eens dat ingezet moet worden op groene energie, maar ze kunnen het niet eens worden over hoeveel en waar. De bedoeling is dat daarbij wordt samengewerkt met de buren, maar bij de U16 lijkt dat nog een behoorlijke uitdaging. De deadline om zoeklocaties voor zon- en windenergie aan te wijzen werd vorige maand voor alle U16-gemeentes met drie maanden uitgesteld.
In totaal moet in de provincie Utrecht voor ruim 3 terawattuur (3 miljard kilowattuur) aan groene stroom worden opgewekt. Dat is goed genoeg om ruim 1 miljoen gemiddelde huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.
De regio U16 had eerder afgesproken 1,8 TWh op zich te nemen, maar met het vastlopen van het overleg is het nu de vraag of dat niet te ambitieus is.
Het overleg verloopt stroef omdat niet iedereen hetzelfde tempo heeft, zo stelt Jorg. "De ene gemeente heeft al veel gedaan - de gemeente Houten heeft bijvoorbeeld al plannen goedgekeurd voor nieuwe windmolens - en de andere gemeenten hebben nog niet zoveel gedaan."
Gemeenten zitten volgens Jorg dus niet op één lijn, en bemiddelaar De Jong moet daar met een frisse blik naar kijken, aldus de U16-voorzitter. "Er zijn verschillende achtergronden en verschillende snelheden. Dat maakt het dat het een lastige puzzel is."
Opvallend is dat andere energieregio's in Utrecht, zoals Amersfoort en FoodValley, geen extra tijd nodig lijken te hebben. Jorg zegt dat de verschillen in zijn landschap, en dus de uitdagingen, groter zijn dan in andere regio's.
"Je hebt bij ons het Groene Hart en je hebt de Utrechtse Heuvelrug als mooi gebied. En we hebben hier ook veel ruimtelijke verzoeken zoals woningbouw bijvoorbeeld. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die hier wat meer bij elkaar komen dan dat die ook in andere regio's spelen."
Bron: RTV Utrecht