Mijdrechts IMPLIVA wint rechtszaak over stormparaplu

Mijdrecht - De aerodynamische stormparaplu’s van paraplu-specialist IMPLIVA uit Mijdrecht, vormen geen inbreuk op de rechten van concurrent Senz. Dat heeft de rechtbank in Den Haag op donderdag 19 mei bepaald.

De in eigen beheer ontwikkelde STORMini en STORMaxi modellen van IMPLIVA zijn technisch bepaald en wijken voor het overige dusdanig af van het Senz-model, dat er volgens de rechter, geen sprake is van onrechtmatig handelen. Hiermee komt een voorlopig eind aan een reeds jarenlang voortdurend geschil tussen beide paraplufabrikanten.  

IMPLIVA en Senz zijn al bijna tien jaar in een juridische strijd verwikkeld over aerodynamische stormparaplu’s. Al in 2007 diende een kort geding bij de rechtbank in Den Haag over de omvang van de bescherming die het model van Senz genoot. Via het EUIPO (European Union Intellectual Property Office) lukte het IMPLIVA aanvankelijk de modelbescherming nietig te laten verklaren, maar die uitspraak werd door het Gerecht in Luxemburg in beroep weer vernietigd. Wel bakende het Gerecht de modelbescherming van Senz duidelijk af.

Mede op basis van deze uitspraak ontwikkelde IMPLIVA vervolgens in eigen beheer een aerodynamische stormparaplu in twee varianten, die begin dit jaar onder de merknamen STORMini en STORMaxi op de markt werden gebracht. Dat leidde tot een nieuwe juridische strijd, omdat Senz stelde dat deze nieuwe producten een inbreuk op haar rechten vormden. De rechtbank in Den Haag besliste echter vandaag dat dit niet het geval is. De vorm van een stormparaplu wordt deels door technische eisen bepaald en voor het overige wijken de door IMPLIVA ontwikkelde modellen voldoende af van het Senz-model.

IMPLIVA-directeur René Valkhoff zegt zeer verheugd te zijn over deze uitspraak van de rechter. Valkhoff: “De markt voor aerodynamische stormparaplu’s is hiermee opengebroken. De uitspraak is voor ons een overwinning, maar het is vooral een overwinning voor de consument die nu eindelijk een gefundeerde keuze kan maken binnen een breder en gunstiger geprijsd aanbod aerodynamische stormparaplu’s.”

Het vonnis van de rechter is tevens een opsteker voor het ontwikkelteam van IMPLIVA, dat langdurig bezig was om een effectieve en betaalbare aerodynamische stormparaplu te ontwikkelen mede op basis van de guide lines in de uitspraak van de rechters van het Gerecht in Luxemburg. Valkhoff: “In deze modellen zit al onze technische kennis verwerkt en de kennis die wij hebben opgebouwd in deze jarenlange procedure. Resultaat is een paraplu die op 59 punten afwijkt van het Senz-model, en door de gekozen designrichting beter zijn vorm behoudt bij zeer harde wind. Het is terecht dat de rechter dit heeft onderkend en vaststelt dat wij alle rechten van derden hebben gerespecteerd.”


advertentie