Gedenkplaats bij Fort Nigtevecht

Nigtevecht - Het Fort bij Nigtevecht is vanaf 5 juni geopend voor het publiek als gedenkplaats. Nabestaanden kunnen in de prachtige natuur rond het fort een eigen gedenkteken plaatsen en as van hun dierbaren bestemmen of verstrooien.
 
Het fort heeft de status van UNESCO Werelderfgoed. Het hoort bij de gemeente De Ronde Venen  en is één van de zes forten van de Stelling van Amsterdam. De provincie Utrecht wil bij deze forten ondernemersinitiatieven stimuleren om daarmee te zorgen voor een duurzaam behoud van dit Werelderfgoed. De gedenkplaats is een initiatief van de eigenaar Natuurmonumenten en cultureel ondernemer Marian van Weert.

Verscholen in het groen ligt het complex aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Grote delen van het in 1889 gebouwde inundatiefort, de batterijen en liniedijk zijn nog intact. Ook bijzonder is dat, naast het fort, ook de genieloods en de fortwachterswoning bewaard zijn gebleven. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die rond 1900 gebouwd werd. De 135 kilometer lange verdedigingslinie van dijken, sluizen, batterijen en forten beschermde de hoofdstad Amsterdam tegen invallen, door een groot deel van het omringende land onder water te zetten (inunderen). Fort bij Nigtevecht is een plaats met veel natuurschoon, ruimte en rust. Er leven onder meer futen en kleine karekieten.

Drie jaar werkte cultureel ondernemer Marian van Weert aan de ontwikkeling van de Gedenkplaats Fort Nigtevecht. Met creatieve workshops, urnen en producten waar een naam of symbool in gezet kan worden inspireert Van Weert nabestaanden ook zelf een gedenkteken te maken van natuurlijke materialen. De gedenkplaats is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 18:00 uur en op afspraak.

Natuurmonumenten is na Stadsherstel de grootste monumentenbezitter van Nederland. Zij heeft diverse forten in haar bezit en zoekt altijd naar een passende herbestemming voor cultureel erfgoed. “Dat bleek een uitdaging bij dit fort. Vanwege zijn robuuste betonnen en bakstenen muren, leent dit gebouw zich niet eenvoudig voor een nieuwe functie. Van Weert en Natuurmonumenten hopen mensen ruimte te bieden om hun geliefden te gedenken, met de natuur als troostgever”.

De provincie Utrecht leverde een bijdrage aan de realisatie van de parkeerplaats en doneerde samen met de provincie Noord-Holland, Stichting Liniebreed Ondernemen, gemeente De Ronde Venen en Natuurmonumenten tijdens de opening bloemzaden voor de nog te realiseren pluktuin. Met de ondernemer gaat de provincie onderzoeken hoe de energiehuishouding op het fort geregeld kan worden.advertentie