Opnieuw verdachten drugslab Abcoude voor de rechter

Amsterdam/Abcoude - Het OM heeft 24 maanden celstraf geëist tegen Arnold V. vanwege zijn betrokkenheid bij een drugslaboratorium in zijn boerderij in Abcoude. Daarnaast wil justitie zijn huis afnemen. Volgens het OM was het een plek waar crimineel geld verdiend werd.

Voor de rechtbank in Amsterdam stonden maandag 6 juni, opnieuw verdachten terecht op verdenking van betrokkenheid bij een drugslaboratorium in Abcoude. Het lab werd vorig jaar juni ontdekt in een boerderij aan Gein-Noord.

De politie kwam het drugslab op het spoor tijdens een onderzoek naar een andere drugsbende. Het lab werd niet-werkend aangetroffen, maar was wel compleet ingericht. De gevonden materialen wezen op het fabriceren van synthetische cocaïne.

De verdachten komen onder meer uit Nederland, Colombia en Servië of Kroatië. Een van de verdachten is Arnold V. uit Abcoude. Hij stelde zijn woning beschikbaar aan de groep verdachten. Volgens het OM is hij daarom medeplichtig aan het maken van de drugs.

Tijdens de rechtszaak verklaarde V. niets geweten te hebben van het drugslab. "Ik ben dom geweest. Ik wist van niets en heb nooit het vermoeden gehad dat er iets gebeurde daar", aldus de verdachte. V. had goed contact met de Colombianen. Zo kwamen zij met kerst bij hem eten en speelden zij een potje Rummikub.

De rechter vroeg V. of hij niets had geroken van de drugsproductie. Volgens zijn advocaat bleek dat niet het geval en kan zijn cliënt niet goed ruiken.

Ook andere verdachten ontkenden iets geweten te hebben van het drugslaboratorium. Verdachte J. uit Servië verklaarde dat hij op het huis moest passen. Hij wist van een lab in de woning, maar niet waarvoor dat bedoeld was. De Kroaat M. kwam ook in de woning. "Ik had onderdak, dat kwam mij wel goed uit, maar ik wist niets van een drugslab", aldus de verdachte. De Colombiaan H. beriep zich op zijn zwijgrecht, maar gaf aan ook niets van het lab geweten te hebben. "Alles zag er normaal uit."

Vorige week stond al een groep Colombianen in dezelfde zaak voor de rechter. Het OM eiste toen vier jaar cel tegen de groep. Naar verwachting komt het OM vanmiddag opnieuw met een eis tegen de andere verdachten.


advertentie