Boze brandweermannen staken vrijdag

Regio - De brandweermannen van het korps Amsterdam-Amstelland zijn boos en gaan vrijdag 10 juni actie voeren. Tot het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland behoren onder meer de brandweer Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Ouder-Amstel.

De stroeve onderhandelingen over een betere CAO zijn de druppel. "De brandweermannen werken al jaren structureel over door bezuinigingen, nu die onderhandelingen zo stroef gaan, zijn we er klaar mee", aldus Barry Douma van de belangenvereniging Brandweer.

"Ze willen niets voor ons doen, geen enkele concessie. Daarom willen we ook niet meer overwerken en dat gaan we vrijdag dan ook doen". 

De aanleiding van de actie dateert uit 2011. Toen moest worden bezuinigd en dat betekende dat de 'bovenwettelijke opstelplaatsen' verdwenen. Het gevolg is dat er geen flexibiliteit in het rooster is en dat niemand kan worden vervangen bij bijvoorbeeld ziekte. "Die plek kan dan alleen ingenomen worden door over te werken en dat hebben de brandweermannen sinds die tijd altijd gedaan. Er is altijd voor gewaarschuwd en nu die onderhandelingen ook niet lopen is het genoeg", aldus Douma.  

Het gevolg van de actie is dat vrijdag 10 juni 15 man minder zal werken. Daardoor kan de kazerne aan de IJdoornlaan in Amsterdam niet open en kan de duikploeg van Amstelveen niet worden ingezet. Ook zal de de autoladder van kazerne IJsbrand in de Displaystraat in Amsterdam niet rijden en is er ook geen personeel voor de autospuit van kazerne Willem aan de Ringdijk in Amsterdam. Een van de gevolgen is, dat bij waterongevallen vrijdag niet meer dan één duiker tegelijk kan worden ingezet. advertentie