Ruim 60% bewoners buitengebied wil snel internet

De Ronde Venen - Ruim 60% van de bewoners van het buitengebied van De Ronde Venen heeft aangegeven belangstelling te hebben voor snel internet. Dat betekent dat er voldoende animo is om afspraken te gaan maken met een bedrijf dat glasvezel gaan aanleggen. Als alles voorspoedig verloopt, wordt nog dit jaar met het werk begonnen.

Bewoners van het buitengebied hebben vaak een trage internetverbinding. Zij beschikken niet over een kabelaansluiting en zijn aangewezen op internet via DSL/telefoonlijnen, of zeer dure alternatieven als satelliet-internet. Als buitengebied wordt in De Ronde Venen gezien, het gebied waar geen kabelaansluiting in de woning aanwezig is. 

In opdracht van gemeente De Ronde Venen heeft het bedrijf DICO Breedband Buitengebied uit Waverveen, geïnventariseerd hoeveel huishoudens en bedrijven in het buitengebied bereid zijn een aansluiting op snel internet via glasvezelkabel te nemen. Het bedrijf heeft daarvoor een specifiek concept ontwikkeld.

Wethouder Goldhoorn: "Het verbaast me niet dat ruim 60% heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in een snelle internetverbinding. Snel internet is, net als gas, elektriciteit en water, een eerste levensbehoefte geworden. Er zijn steeds meer diensten die een snelle, betrouwbare verbinding vragen en daar komen bijna dagelijks nieuwe bij: interactieve televisie, zorg op afstand, onderwijs, games, thuiswerk, slimme apparaten, beveiliging, en noem maar op. Daarnaast groeit het gebruik van internet de komende jaren fors. Ook stimuleert een snelle internetverbinding de economische ontwikkeling van het buitengebied en verhoogt het de waarde van woningen."

Geïnspireerd op het initiatief in De Ronde Venen, heeft de provincie Utrecht vorige week besloten te gaan werken aan een intentieovereenkomst waarbij alle gemeenten in de provincie zich zullen inspannen voor de aanleg van snel internet in het buitengebied. Dit besluit is weer gebaseerd op een initiatief-voorstel van CDA-Statenlid Derk Boswijk uit Wilnis (De Ronde Venen), die zich hiervoor sterk heeft gemaakt. De aanpak in De Ronde Venen wordt gezien als een pilot.

Komende tijd worden gesprekken gevoerd met bedrijven over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Na de keuze voor het bedrijf dat de glasvezelkabel gaat aanleggen, zullen de bewoners door meerdere aanbiediers worden benaderd met een aanbod aan abonnementen. Dit gebeurt naar verwachting vanaf oktober. Het bedrijf met het beste aanbod zal alle bewoners en bedrijven benaderen, die hebben aangegeven interesse te hebben voor een aansluiting. 

Als 60% van hen bereid is daadwerkelijk een contract aan te gaan wordt met de aanleg begonnen.

Geïnteresseerden in het buitengebied van De Ronde Venen kunnen zich HIER nog steeds aanmelden voor een aansluiting op snel internet. 


advertentie