Omgekomen brandweermensen herdacht

De Ronde Venen - Zaterdag 18 juni jl., vond voor de vijfde keer de jaarlijkse herdenking voor genodigden bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem plaats. Tijdens die herdenking werd stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak.

De voorzitter van Brandweer Nederland, Stephan Wevers, sprak in aanwezigheid van zo'n 200 familieleden en collega's. Vijf collega's lazen alle namen van omgekomen brandweermensen op en alle 25 regionaal commandanten gaven de eregroet.

Minister Ard van der Steur stelde, samen met de voorzitter van het Veiligheidsberaad, mevrouw Geke Faber, het water-ereteken 1 minuut in werking. Dit ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar kruisen. Met een defilé werd na één minuut stilte de herdenking afgesloten.

Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega's belangrijk. Het overlijden van collega's tijdens de uitoefening van hun vak, maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico's is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Naast een plek om te herdenken wordt stilgestaan bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaarstaan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven.

Het Nationale Monument is er voor alle brandweermensen van Nederland. Het is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in de eigen gemeente of kazerne zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega's. Het Nationaal Brandweermonument ligt in een prachtige natuurlijke omgeving aan de Kemperbergerweg 783 in Arnhem en is dagelijks te bezoeken tussen 08:00 en 18:00 uur.


advertentie