Rondleidingen Fort Abcoude

Abcoude - Het Fort Abcoude kan op zaterdag 9 juli 2016 weer bezocht worden.

Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is dan open voor bezoekers vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur. De laatste rondleiding is om 16:00 uur.

Tijdens de rondleiding worden onder andere de kruitmagazijnen, de expositieruimte en het gerenoveerde oostelijk oreillon bezocht. De rondleiders besteden tijdens de rondleidingen ook aandacht aan de op het fort aanwezige bijzondere fauna en flora.

Tevens wordt tijdens de rondleiding een bezoek gebracht aan het uitkijkplatform, waarmee men het inundatiegebied van het Fort Abcoude ten oosten van Abcoude tot aan Fort Nigtevecht kan overzien.

De Saluutbatterij Amsterdam is op 9 juli aanwezig en zal tijdens de rondleidingen elk heel uur een demonstatie met het kanon van de batterij geven.

Het Fort Abcoude is een van de tweeënveertig forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort is het eerst gebouwde fort van deze stelling. Het tussen 1883 en 1886 gebouwde fort zou als bouwmodel dienen voor de overige forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort verloor echter meteen na de oplevering zijn functie als artilleriefort door de uitvinding van de brisantgranaat. Er is toen een ander bouwmodel voor de overige forten ontwikkeld. Het fort heeft gedurende de Eerste Wereldoorlog als infanteriefort gefunctioneerd.

Het Fort Abcoude staat als onderdeel van de Stelling van Amsterdam op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Het fort is in de maand augustus op zaterdag 13 augustus 2016 open voor bezoekers vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur. In de maand september is het fort open voor bezoekers op de zaterdag en zondag 10 en 11 september 2016 (Open Monumentendagen) en zondag 25 september 2015 (Fortendag) van 10:00 uur tot 17:00 uur.


advertentie