Careyn en Zonnehuisgroep Amstelland verbaasd over plaatsing op 'zwarte lijst'

De Ronde Venen - De zorginstellingen die onder (intensief) vervolgtoezicht zijn gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), zijn verbaasd dat zij op een lijst staan van slecht functionerende instellingen.

Volgens zorginstelling Careyn is niet duidelijk waarom zij door de inspectie op de lijst zijn gezet. "We worden hier heel ongelukkig van, je wilt natuurlijk niet op zo'n lijst staan", reageert voorzitter Rob van Dam van de Raad van Bestuur.

Van Dam is ook verbaasd dat Careyn op de lijst staat van de 11 zorginstellingen waar de problemen het grootst zijn, terwijl de instelling niet onder verscherpt toezicht staat.

De inspectie bezocht vier locaties van Careyn, waaronder zorgcentrum Nieuw Tamarinde in Utrecht. "In Utrecht hebben we problemen met de arbeidsmarkt. Het is heel moeilijk om voldoende gekwalificeerde zorgmedewerkers en verpleegkundigen te vinden", aldus Van Dam. Volgens de bestuurder is ook de ouderenzorg een stuk zwaarder geworden.

Careyn heeft een verbeterprogramma om de zorg te verbeteren. "Wij investeren meer dan € 13,5 miljoen per jaar om mensen op te leiden voor het vereiste niveau, maar dat heeft natuurlijk niet direct effect. Dus het is wel zorgelijk dat we met beperkt gekwalificeerde mensen zware zorg moeten leveren."

Ook de Zonnehuisgroep Amstelland is verbaasd over de plaatsing op de inspectielijst, en over de indeling in categorie 2, die inhoudt dat IGZ vervolgtoezicht houdt in de vorm van inspectiebezoeken en/of bestuursgesprekken.

"Dit was bij ons niet eerder bekend en wij hadden dit op grond van het enige toezichtbezoek dat de inspectie ons vorig jaar heeft gebracht, niet verwacht, " schrijft Petra van Werkhoven, bestuurssecretaris van de Zonnehuisgroep Amstelland in een e-mailbericht aan onze redactie.

"Wij hebben meteen om een toelichting gevraagd van de inspectie en vanochtend heb ik de inspectie daar wederom om gevraagd. We blijven echter wachten op een toelichting van hen," aldus Van Werkhoven.

"Wij vinden het jammer dat wij onze cliënten, medewerkers, vrijwilligers, relaties en buurtgenoten die vragen hebben, nu niet kunnen uitleggen waarom wij op grond van bijgaand inspectierapport in categorie 2 staan. Indien wij meer informatie hebben, zal ik u daarover informeren", besluit Petra van Werkhoven haar e-mailbericht aan ons.


advertentie