Veiligheidsregio Utrecht maakt zich zorgen over veiligheid op het spoor

Regio - De Veiligheidsregio Utrecht VRU) maakt zich zorgen over de veiligheid op het spoor in de provincie Utrecht. Dat schrijft de VRU in een persbericht.

De veiligheid op het spoor is van groot belang voor omwonenden en eigen personeel. De Veiligheidsregio Utrecht, de provincie Utrecht en zeven Utrechtse gemeenten maken zich hier grote zorgen over.

Dit naar aanleiding van informatie van de minister van Infrastructuur en milieu, over een forse overschrijding van het maximaal toegestane aantal transporten over het spoor. 

Het ministerie maakte onlangs cijfers bekend waaruit blijkt dat er veel meer gevaarlijke stoffen zijn vervoerd over het spoor dan afgesproken.

Ook over trajecten waar überhaupt geen gevaarlijke stoffen vervoerd mogen worden, is dit gebeurd. Zoals Utrecht-Amersfoort en Harmelen-Utrecht. Vooral het vervoer van brandbare gassen valt op; hiervan werd volgens Utrecht drie keer zoveel vervoerd als afgesproken. Het ging om zo'n tweeduizend wagons vorig jaar door het stationsgebied Utrecht en op het traject Houten Utrecht.

Op het traject Utrecht-Amersfoort werden zelfs 1.700 wagens met brandbare gassen vervoerd, terwijl dit helemaal niet mag. 

Op 10 juni 2016 heeft de Veiligheidsregio Utrecht, samen met Provincie Utrecht en zeven Utrechtse gemeenten, haar zorgen geuit in een brief aan staatsecretaris Dijksma van Infrastructuur en milieu.

De VRU heeft de staatssecretaris verzocht samen met de provincie Utrecht en betreffende overheden, langs de spoorroutes binnen de provincie Utrecht in overleg te treden om de benodigde maatregelen te nemen om de overschrijdingen weg te nemen.

Gemeente Amersfoort en Utrecht hebben ook afzonderlijk aandacht gevraagd voor deze problematiek.


advertentie