N196 in huidige vorm gaat verdwijnen

Regio - De N196, de voormalige N201 door Uithoorn en Aalsmeer, gaat ingrijpend veranderen.

Donderdag 22 september werd in restaurant De Dorpshoek in Aalsmeer, de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een vrije busbaan over het tracé van de N196. Aanwezig waren onder meer de wethouders van Uithoorn, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Amsterdam.

De vrijliggende busbaan komt tussen de kruising met de Fokkerweg (Haarlemmermeer) en de kruising met de Poelweg (Uithoorn) te liggen. In het tracé zijn vijf rotondes opgenomen. Bij vier rotondes rijdt de bus echter recht door de rotonde heen. Door over het middeneiland heen te rijden wordt de busrit voor de reiziger niet alleen sneller, maar ook comfortabeler. Alleen op de rotonde bij de Zwarteweg rijdt de bus met het verkeer mee.

Volgens de Aalsmeerse wethouder Jop Kluis worden met de aan te leggen HOV, (hoogwaardige openbaar vervoer verbinding) niet alleen de lijntjes tussen Uithoorn en Haarlemmermeer korter, maar verbetert ook de verbinding met Amsterdam.

"Maar in Aalsmeer," zo zei Kluis," wordt de herinrichting van de oude N201 voornamelijk gezien als een leefbaarheidsproject. Dat biedt mogelijkheden. Met de aanleg van een vrije busbaan kunnen we aan weerszijden daarvan een parallelstructuur ontwikkelen met langzaam rijdend verkeer en veel voorrang van rechts."

Volgens Kluis is de reactie van omgeving op de plannen zeer positief. "We hebben een uitgebreid participatieproces doorlopen, waarbij vele meningen en ideeën zijn ingediend. Wat we gaan doen met de weg is van twee inkomende rijbanen één maken. Dan zal het tijdens de spits misschien niet de meest doorstromende weg van de regio worden. Toch kiezen we daarvoor want het belang van de leefbaarheid en aaneensluiten van dorp wordt door de meeste mensen belangrijker gevonden."

Op de foto de ondertekening van de overeenkomst met van links naar rechts Marvin Polak (wethouder Uithoorn), Derk Reneman (wethouder Haarlemmermeer), Jop Kluis (wethouder Aalsmeer), Pieter Litjens namens de Stadsregio Anmsterdam en Dick Winters als afgevaardigde van de provincie Noord-Holland.

Foto: Arjen Vosadvertentie