We Drive Solar: 'Toegankelijke mobiliteit van de toekomst'

Regio - Op vrijdag 30 september opent de inschrijving van We Drive Solar: dé nieuwe naam voor een 100% elektrische auto met een actieradius van 250 tot 300 kilometer, die bovendien deel uitmaakt van een wijkenergiesysteem op zonne-energie. Dit is te lezen op de website van de Economic Board Utrecht (EBU).

Schone elektrische mobiliteit wordt toegankelijk voor een groot publiek door de kosten onder gebruikers te delen. Alle bewoners, bedrijven en organisaties in de provincie Utrecht kunnen volgens We Drive Solar deelnemen.

Het instaptarief voor snelle beslissers bedraagt €99 per maand inclusief kilometers, verzekering en een app om de auto te openen. Elke auto krijgt z’n eigen laadparkeerplek. Er zijn 150 auto’s beschikbaar. De eerste daarvan wordt op 30 september in Lombok in gebruik genomen.

Met We Drive Solar bouwt men, volgens de organisatie, voort op het succes van de eerste zongestuurde bidirectionele laadpaal die kan laden èn ontladen. Het consortium Smart Solar Charging met o.a. Stedin, de gemeente Utrecht, GE, Vidyn, Last Mile Solutions, Economic Board Utrecht, Elaad en Jedlix, zet onder leiding van LomboXnet de elektrische auto’s in als lokale energieopslag van zonne-energie. Autobatterijen inzetten voor de opslag van zon en wind, versnelt de transitie naar een schoon energiesysteem.

De Renault ZOE is een 100% elektrische auto die optimaal kan laden aan de 22 kW laadpaal en is daarmee uitermate geschikt als deelauto. Binnen 1 uur laad je 140 km erbij in combinatie met de laadpaal van Smart Solar Charging. Alle 150 ZOE’s kunnen ook 43 kW snelladen.

Voorts faciliteert Renault Group met Research & Development de doelstellingen van het consortium om te komen tot bidirectioneel laden. De 150 nieuwe Renault ZOE’s leveren een opslagcapaciteit van ruim 6.000 kWh, vergelijkbaar met het verbruik van zo’n 750 woningen, en krijgt een substantiële rol in het energiesysteem.

De organisatie zegt dat met de 150 auto’s van We Drive Solar in combinatie met Smart Solar Charging een belangrijke invulling wordt gegeven aan een leefbare stad, verantwoorde economische groei, schone lucht, minder auto’s in de stad en worden kostbare investeringen in het stroomnet voorkomen.

De provincie Utrecht heeft een financiële bijdrage aan de Stichting We Drive Solar verleend.

Volgens We Drive Solar, gaat een team professionele mobiliteitsadviseurs alle aanvragen voor een We Drive Solar auto behandelen. We Drive Solar ondersteunt de gebruikers van de 150 auto’s met een app, de administratie en regelt de laad-parkeerplek die op kenteken van de auto staat. De auto’s worden geleverd door 3 leasemaatschappijen die deze innovatie mede mogelijk maken.

Bewoners en organisaties uit de hele provincie Utrecht kunnen zich vanaf 30 september HIER aanmelden voor We Drive Solar. 

De plaatsing van de 150 auto’s gebeurt op basis van first come first served. We Drive Solar stelt dat een groot aantal bewoners en organisaties reeds belangstelling hebben getoond. Zo onderschreven 15 gemeenten uit de regio eind vorig jaar de intentie om het wijkenergiesysteem van Lombok op te schalen naar een regionaal duurzaam energiesysteem. De 150 auto’s worden daar onderdeel van.


advertentie