"Niet spelen op kunstgrasvoetbalvelden voor risico's bekend zijn"
De Ronde Venen - Voetbalbond KNVB wil dat vervolgonderzoek wordt gedaan naar de risico's van kankerverwekkende stoffen in kunstgrasvoetbalvelden. Dit schrijft RTL Nieuws op haar website.
Volgens RTL Nieuws zeggen wetenschappers zelfs, dat niet op de velden gespeeld moet worden zolang er geen duidelijkheid is over de risico's. "Als toxicoloog zeg ik: ik zou niet spelen op die velden, omdat we de risico's onvoldoende kunnen inschatten", aldus de Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg die woensdagavond 5 oktober te zien is in het tv-programma Zembla.
In kunstgrasvelden zit rubbergranulaat, gemaakt van oude autobanden. Dat bevat kankerverwekkende stoffen. Er zou nooit goed zijn onderzocht of die stoffen in het lichaam van sporters terechtkomen. Het is onduidelijk wat de herkomst is van de rubbergranulaatkorrels die op de velden worden gestrooid. Op één voetbalveld ligt zo'n 120 ton korrels van gemalen autobanden. Dat zijn ongeveer 20.000 autobanden.
Maar de banden zijn chemisch afval en mogen niet verbrand worden. Ze bevatten onder meer PAK's, (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Een deel daarvan is bij bepaalde concentraties kankerverwekkend.
Verder is niet bekend of er korrels van andere vermalen rubbers dan van autobanden in het strooisel zitten. Dat geeft de industrie zelf toe in vertrouwelijke notulen van een vergadering van de internationale brancheorganisatie, deze zomer in Helsinki. "Er is geen controle op het materiaal en de afkomst", aldus de notulen, die in het bezit zijn van Zembla.
Voetbalbond KNVB vindt naar aanleiding van de uitlatingen van de wetenschappers in de tv-uitzending dat er nader onderzoek naar het rubbergranulaat moet worden gedaan.
In 2006 werd het bureau Industox door brancheorganisaties en de KNVB ingeschakeld om te onderzoeken of de PAK's ook in het lichaam van de sporters terecht zouden kunnen komen. In de Zembla-uitzending blijkt dat dit een zeer summier onderzoek is.
De Europese Commissie is begin dit jaar een verkennend onderzoek gestart naar de gevolgen van rubberen producten, waaronder de rubberen korrels in kunstgrasvelden. De resultaten daarvan worden eind van het jaar verwacht.
In de Verenigde Staten heeft de overheid ook opdracht gegeven voor een soortgelijk onderzoek. Een prominente Amerikaanse ex-voetbalster voert al jaren strijd tegen gebruik van rubberkorrels op kunstgrasvelden. Ze legde een lijst aan met de namen van 200 kankerpatiënten bij wie een verband wordt gelegd met het spelen op kunstgras.
In Groot-Brittannië vestigde de voormalige baas van de volksgezondheidsdienst NHS de aandacht op het probleem. Zijn zoon, een talentvolle keeper, lijdt aan lymfklierkanker.
Bron: RTL Nieuws