VanDrie Group werkt aan hergebruik mineralen uit kalvermest
Mijdrecht - Afgelopen vrijdag plaatste Het Financieele Dagblad een interview met topman Henny Swinkels van het vleesconcern VanDrie Group. De VanDrie Group, waarvan het hoofdkantoor op het Bedrijventerrein Mijdrecht is gevestigd, is het grootste kalfsvleesverwerkingsbedrijf ter wereld met een omzet van € 2 miljard en een nettowinst van € 92 miljoen.
Het bedrijf exploiteert een zestal slachterijen, waarvan drie in Nederland. De onderneming is in de hele keten actief: van de handel in grondstoffen, de houderij, slacht, voederproductie, marketing en promotie tot en met de verwerking van kalfsvellen. Vrijwel de hele productie gaat naar het buitenland. Het verpakken en sealen van kalfsvleesproducten gebeurt soms in Nederland, soms in het land van export.
De familieonderneming uit Mijdrecht, die het liefst wat onder de radar blijft, is al jaren op zoek naar innovatieve oplossingen voor de mestverwerking, zegt directeur Henny Swinkels in het gesprek met Het Financieele Dagblad. "Het draait om maatschappelijke acceptatie."
In samenwerking met universiteits- en onderzoekscentrum Wageningen UR start VanDrie een mestproject. Met nieuwe techniek kan het bedrijf fosfaat, aminozuren en mineralen uit kalvermest halen en na bewerking hergebruiken. De installaties zijn ook van belang in verband met het systeem van fosfaatrechten.
Ook optimaliseert het bedrijf de voeding van kalveren. "Zo onderzoeken we of we de kalveren naast de bekende zuiveleiwitten ook plantaardige eiwitten kunnen geven", aldus Swinkels. In Uddel produceert het bedrijf al ruwvoer in de vorm van muesli, die beter verteerbaar is.
In 2017 zal de veestapel waarschijnlijk krimpen, maar "onze slachterijen kunnen ook goed draaien zonder volledige bezetting", zegt Swinkels De prijsval in de varkensvleessector heeft weinig invloed, omdat kalfsvlees als een luxeproduct wordt gezien.
De komende jaren richt het bedrijf haar pijlen op de VS. "Het land heeft de potentie om een toptien-land voor ons te worden mits er geen importtaksen van 26% worden geheven." Naar verwachting kan het bedrijf binnen drie jaar 20 tot 30 ton vlees per week afzetten.
De VS hanteert een rund- en kalfsvlees importquotum van 64.000 ton. Vlees dat buiten dit quotum afgezet wordt, krijgt door de importheffing direct een hogere prijs. "Zolang er geen akkoord is over TTIP (het omstreden handelsverdrag tussen de VS en de Europese Unie, red.), blijft dit voor onze handel een risico", zegt Swinkels.
Op dit moment gaat het meeste kalfsvlees naar Italië, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. In Europa heeft het Nederlandse vleesbedrijf een marktaandeel van 30%.
Naast de Amerikaanse markt hoopt VanDrie ook op opening van de Chinese vleesmarkt. China staat nog geen import van Europees kalfsvlees toe, al zit er wel beweging in de onderhandelingen. Swinkels heeft goede hoop dat Nederlands kalfsvlees binnen afzienbare tijd te koop is voor de Chinese consument.
Bron: Het Financieele Dagblad