Techniek Driedaagse bruist van jong techniektalent

Mijdrecht - Van het programmeren van robots en ingewikkelde computergames tot aan het metselen van een muurtje en het vervangen van een autodeur: op de Techniek Driedaagse in Mijdrecht gebeurde het allemaal. In drie dagen tijd gingen 3.000 leerlingen uit De Ronde Venen, Nieuwkoop en Uithoorn aan de slag met technische workshops.

Jan van Walraven, voorzitter van TechNet Amstel & Venen, is meer dan trots. ‘Ik heb alleen maar blije gezichten gezien,’ zegt hij. ‘Wat wil je nog meer?’ 

In een grote loods in Mijdrecht vonden drie dagen lang allerlei technische workshops plaats binnen zes verschillende branchegroepen: Automotive & Logistiek, Bouw, ICT & Nieuwe Media, Installatietechniek, Metaal & Kunststof en Robotica.

Bij de branchegroep Bouw konden de leerlingen aan de slag met het metselen van een muurtje. "Ik schep het cement met een schep uit deze grote emmer", vertelt Marijn (10) terwijl ze voordoet wat de bedoeling is. "Dat leg ik het op het muurtje en druk de baksteen er stevig op. Zo kan ik steeds verder bouwen.” lacht ze.

In de branchehoek Robotica vertelt Minou (11) "Ik heb geleerd hoe ik een robot moet programmeren. Als je zijn arm beweegt, doe je hem iets voor. Hij kan dat onthouden en vervolgens kan hij deze beweging steeds maar herhalen, dat is grappig.”

Henk Peek van Bosman Van Zaal uit De Kwakel ziet en voelt de noodzaak om de huidige jeugd enthousiast te maken voor techniek. "We merken het niet alleen in de werving en selectie van nieuwe collega’s, maar ervaren het ook in wat wij om ons heen zien en horen. Jongeren geven aan de techniek niet leuk en spannend te vinden. Terwijl het dat wel degelijk is.” vertelt Henk.

Dat beaamt Kick (11). Hij vervangt een autodeur alsof het niets is. "Ik moet de autodeur vervangen, want deze heeft dikke schade door een botsing," roept hij uit. "Zelfs de airbag is uitgegaan!" Kick heeft het nooit eerder gedaan, maar heeft duidelijk technisch inzicht. "O, ik zie gewoon aan de gaten waar de schroeven doorheen gaan hoe ik de deur moet monteren," lacht hij. "Dit is een makkie.”

"Kom mee pap, ik wil nog een bibberspiraal maken” roept Rick. Hij komt net als veel andere kinderen met zijn ouders naar de Open Avond van de Techniek Driedaagse om te laten zien wat hij beleefd heeft met zijn klasgenootjes. Aan het einde van de Open Avond maken twee jonge technische meiden bekend welke basisschool de langste en origineelste knikkerbaan heeft ontworpen.

De derde prijs gaat naar de Paulusschool uit Abcoude, de tweede naar de Toermalijn uit Uithoorn en de eerste prijs is in de wacht gesleept door de leerlingen van de Vlinderbos uit Wilnis. Onder luid applaus van hun trotse ouders namen ze eerste prijs in ontvangst. "Volgend jaar doen we weer mee met de knikkerbaanwedstrijd!’’, aldus een jonge technicus in de dop.

Kijk HIER voor foto's van de Techniek Driedaagse.


advertentie