Politie De Ronde Venen zeer behulpzaam bij aangiftes tegen Wilders

Schiphol - In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol is afgelopen maandag de inhoudelijke behandeling begonnen van de strafzaak tegen Geert Wilders. Hij wordt vervolgd vanwege zijn uitspraken over minder Marokkanen. Wilders was zelf niet aanwezig in de rechtbank.

Op deze eerste dag van het proces werd uitgebreid stilgestaan bij de 6.474 aangiften die tegen Wilders waren ingediend. Dat leverde en passant een onthutsend beeld op van hoe het ging met een klein deel van de 6.474 aangiftes tegen hem, waarbij de handelwijze van de politie in De Ronde Venen ook aan de orde kwam.

Wilders zelf liet een steekproef uitvoeren en selecteerde daaruit aangiftes, die soms op de lachspieren werken, zo bleek. Zo was er een man die aangifte wilde doen tegen 'president Wilders', zodat deze 'niet nog groter zou worden'. Anderen dachten dat het ging om 'verkiezingen', of dat zij aangifte móesten doen van de politie. ,,Die hielpen mij bij het zetten van kruisjes.''

Er lagen stapels voorgedrukte aangiftes tegen Geert Wilders in de moskee, bij buurthuizen, en zelfs bij een handvol islamitische slagers. 

Bij moskeeën riepen imams op aangifte te doen, terwijl bij de Haagse AS-Soennah moskee mensen hun aangiftes gewoon in een doos konden droppen. ,,Mijn zoon zei dat ik mijn handtekening moest zetten.''

Na de allereerste aangifte - door een fruitkraamhouder van de Haagse markt - riepen moskeeën en zelfs burgemeesters (onder wie die van Nijmegen) op tot aangiftes. Omdat de politie chaos vreesde bij de bureaus, drukten agenten kant-en-klare formulieren af. In de gemeente De Ronde Venen ging men het verst. Zelfs de motivatie stond al op het formulier, meer dan een handtekening was daarna niet meer nodig. Wie de politie daarvoor opdracht had gegeven werd niet duidelijk.


advertentie