Open Monumentendag Special: het Fort Abcoude

Abcoude - Het Fort Abcoude is één van de monumenten die op zaterdag 26 november 2016 tijdens de de Open Monumentendag Special bezocht kan worden.

Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is open voor bezoekers van 10:00 tot 16:00 uur.

Bezoekers kunnen vrij rondlopen op het fort, deelnemen aan de rondleidingen, luisteren naar de verhalen van verhalenverteller Janneke Tanja, of de demonstratie van de Saluutbatterij Amsterdam bijwonen.

De rondleidingen starten om 11:00 en 14:00 uur. De verhalen worden verteld om 11:30, 12:30, 13:30 en 14:30 uur. De verhalenverteller vertelt 20 tot 30 minuten. De Saluutbatterij Amsterdam zal tot 15:00 uur elk heel uur een demonstratie geven met het kanon van de batterij.

Het Fort Abcoude is een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort is het eerst gebouwde fort van deze stelling. Het tussen 1883 en 1886 gebouwde fort zou als bouwmodel dienen voor de overige forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort verloor echter meteen na de oplevering zijn functie als artilleriefort door de uitvinding van de brisantgranaat. Er is toen een ander bouwmodel voor de overige forten ontwikkeld.

Het fort heeft gedurende de Eerste Wereldoorlog als infanteriefort gefunctioneerd.

Het Fort bij Abcoude staat als onderdeel van de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO.

Het in de genieloods gevestigd paviljoen van het viscentrum op buitenfort is open voor de bezoekers van het fort.

Tijdens de Open Monumentendag Specials kunnen een of meerdere monumenten worden bezocht die normaal niet open zijn voor publiek. Deze specials vormen regionale edities van de landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendag en vinden het gehele jaar door plaats. Iedere Open Monumentendag Special heeft haar eigen thema en programma, waarmee elke special een unieke kans biedt om de bijzondere monumenten in een specifieke regio te bezoeken.


advertentie