Man uit Kudelstaart aangehouden voor dreigfilmpje Sylvana Simons

Amsterdam/Kudelstaart - De politie heeft een man aangehouden voor het maken van de racistische video over Sylvana Simons. De 37-jarige man uit Kudelstaart (gemeente Aalsmeer) heeft zichzelf dinsdagochtend gemeld bij een politiebureau.  Dat meldt politie Amsterdam. 

De man wordt verhoord over het beruchte filmpje waarin oud-presentatrice en kandidaat-Kamerlid voor Denk Simons wordt bedreigd.

Simons wordt in de videomontage afgebeeld als Zwarte Piet en een naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan. In de video waren de beelden gecombineerd met het carnavalsnummer Oh Sylvana van de Brabantse volkszanger Rob van Daal. Het nummer gaat oorspronkelijk niet over Simons.

Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde eerder aan onderzoek te doen naar de herkomst van de video.

Simons zegt dat ze de bedreigingen als "zeer heftig" ervaart. "Het is voor een moeder hartverscheurend om haar kinderen verdrietig te zien", aldus Simons in in het tv-programma Pauw.  Ze vertelt dat haar dochter en zoon zich "ook bang en machteloos voelen". 

Kamerlid Tunahan Kuzu van Denk reageert opgelucht dat de man "bij zinnen is gekomen'' en zichzelf heeft aangegeven. Hij denkt dat het komt door de maatschappelijke discussie over het ''walgelijke'' filmpje de afgelopen dagen.

Kuzu zegt nu resultaat te verwachten bij de vervolging en veroordeling. Hij hoopt dat de bewustwording bij de man de discussie aanzwengelt en een einde maakt aan discriminerende en racistische uitlatingen: ''Dat moet echt stoppen.''

Dinsdag werd tevens bekend dat Simons beveiliging krijgt vanwege de concrete bedreigingen. Kuzu kondigde de maatregel aan na een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het OM. Kuzu zegt zich "ernstige zorgen" te maken over de veiligheid van Simons. 

Bron: NU.nl

Op de foto een fragment uit het bewuste dreigfilmpje.advertentie