Rioolzuivering straks winstgevend door omzetten poep in grondstoffen?

De Ronde Venen - Waternet zoekt naar technologische mogelijkheden om vergaand grondstoffen te winnen uit rioolwater, zodat het geld oplevert in plaats van geld kost. Wellicht sturen inwoners in Amsterdam en de Gooi- en Vechtstreek over tien jaar wel een rekening naar Waternet voor het gebruik van hun poep en urine. Een toekomstbeeld dat nu nog vreemd in de oren klinkt, maar dat wel degelijk mogelijk is.

Waternet zoekt in opdracht van waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam naar vergaande mogelijkheden om bioplastics, eiwitten, kunsthars en andere grondstoffen uit afvalwater te produceren. Op dit moment is dat niet mogelijk, maar binnen tien jaar wel. Als het lukt om uit afvalwater schaarse eiwitten te maken, dan kan dat de basis zijn voor diervoeding en zelfs voor ons voedsel, ook al levert dat nu nog een vreemde associatie op.

Samen met de Universiteit Gent wordt hieraan gewerkt. En samen met TU Delft wil Waternet kunsthars, alginaat, uit rioolwater produceren. Kunsthars wordt nu nog gemaakt van zeewier, maar dat is duur en tijdrovend. Op dit moment levert poep en urine van inwoners al grondstoffen op, zoals groen gas waar auto's op rijden en kunstmest (struviet).

Roelof Kruize, directeur Waternet: "Wij zetten vol in op technologische aanpassingen van onze rioolwaterzuiveringen en processen zodat dit mogelijk wordt. Dat levert de samenleving geld op, maar nog belangrijker, de steden en dorpen worden een stuk schoner en duurzamer. Er bestaat geen afval meer en kostbare en schaarse grondstoffen worden duurzaam geproduceerd."

Waternet bestaat als eerste en enige watercyclusorganisatie tien jaar. In deze tien jaar is al bewezen dat er meer te halen valt uit rioolwater.

Maar ook op andere gebieden heeft een watercyclusorganisatie bewezen meerwaarde. Uit drinkwater worden zuivere kalkkorrels en energie gewonnen. Uit maaisel van de slootkanten wordt biocomposiet geproduceerd, waarvan meubels gemaakt worden en waarin ook keukenproducenten geïnteresseerd zijn. Ook kan de Amsterdammer zwemmen in de grachten, zijn er dijkinspecties met drones en betalen klanten vaak minder voor drinkwater en riool. Nu is het voor Waternet tijd om de volgende stap te zetten naar een duurzame samenleving.

Waternet is de gezamenlijke organisatie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.


advertentie