Flink wennen aan nieuwe dienstregelingen

De Ronde Venen - Een nieuwe dienstregeling is ingegaan voor zowel het trein- als busvervoer in en rond Utrecht. De NS rijdt voortaan met meer treinen en die hebben nieuwe aankomst- en vertrektijden. Tegelijkertijd is dit weekeinde Syntus Utrecht begonnen als de nieuwe busmaatschappij voor groot deel van de provincie Utrecht.

Het is dan ook flink aanpassen vandaag voor de Utrechtse reizigers in het openbaar vervoer. "Normaal gesproken loop je zo door, nu moet ik echt bij elke overstap kijken of ik het goed doe", zegt Alwin Boerhaave, onderwijzer in de Utrechtse wijk Lunetten. Hij komt al jaren met de trein en de bus naar zijn school, maar vanmorgen is het opletten. "Ik merk wel dat ik een kortere reistijd heb. Als ik het goed plan, tenminste." En hij kijkt nog eens op de informatieborden van de nieuwe busmaatschappij Syntus Utrecht.

"Zijn verhaal staat niet op zich", zegt Aldo Markus van de reizigersvereniging Rover. Ook hij ziet veel zoekende reizigers op deze eerste dag van de nieuwe dienstregeling. "Er zijn grote voordelen, zo vertrekken er dagelijks 150 treinen in plaats van 100. Maar die moeten allemaal een plek in de nieuwe dienstregeling vinden." Ook de nieuwe busmaatschappij biedt reizigers voordelen, vindt Rover "Er is gratis internet in de bussen en er zijn stopcontacten voor wie een mobieltje wil opladen."

Op de Facebookpagina van RTV Ronde Venen reageerden twee inwoners van De Ronde Venen op de nieuwe busvervoerder Syntus Utrecht. Sebastiaan Piera schreef ' Meteen slechte ervaringen op de eerste dag. Een bus die niet op komt dagen, en een chauffeur die de weg niet wist'.

Petra Kentrop schreef 'Mijn dochter is met de auto naar stage ondanks haar gratis OV. Ze moet nu eerst op de fiets naar de bushalte (Eerst 2 minuten lopen) nu 10 minuten fietsen en bij haar stage (eerst 2 minuten lopen ) nu een kwartier lopen.DAT IS TOCH GEEN VERBETERING. Ze willen het openbaar vervoer stimuleren maar dat gaat niet op deze manier!!!!'

Voor zowel Syntus als voor NS is de invoering het sluitstuk van langdurige planning.

De NS heeft net een uitvoerige operatie achter de rug, waarbij veel sporen werden uitgebreid en rechtgelegd. De planning van de nieuwe dienstregeling begon twee jaar geleden al.

Syntus moest juist de afgelopen weken nog het grootste karwei verrichten: door een rechtszaak hoorde de maatschappij pas vorige maand definitief dat zij voortaan het busvervoer zou mogen uitvoeren. De nieuwe bussen van Syntus werden dan ook pas afgelopen zaterdag opeleverd. "Dat merk je ook vandaag", zegt Markus. "De matrixborden hebben nog niet alle juiste informatie."

Ook NS is van start gegaan met een sterk veranderde dienstregeling. Mensen moeten wel even wennen aan de nieuwe tijden en zijn vaak voor de zekerheid maar wat eerder van huis gegaan, merkte verslaggever Richard Grootbod op Utrecht Centraal.

NS zegt zelf dat het een zeer drukke ochtend was op het spoor, maar dat de situatie wel beheersbaar was. Rond 09:15 uur had het spoorbedrijf zevenhonderd klachten binnengekregen. Veel mensen hebben zondagavond nog informatie opgevraagd. Het ging om zeven miljoen reisadviezen, een absoluut record.

Bron: RTV Utrecht


advertentie