Volgend jaar hele dag 130 km/uur op A2 tussen Amsterdam en Utrecht

De Ronde Venen - Volgend jaar mag ook overdag 130 km/uur worden gereden op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Dat zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Er moet eerst nog groot onderhoud worden gepleegd aan de snelweg, zei de minister. 

Op dit moment mag op de snelweg tussen beide steden alleen tussen 19:00 en 06:00 uur maximaal 130 worden gereden. Overdag mag de automobilist er niet harder dan 100 rijden.

De aangrenzende gemeentes Stichtse Vecht en De Ronde Venen hebben meerdere keren geprocedeerd tegen de verhoging. Toen de snelweg werd verbreed, zou de overheid hebben beloofd de maximumsnelheid niet te verhogen. Later gebeurde dat toch, in de avond en nacht. Nu gaat de snelheid dus ook overdag omhoog.

"Wij blijven de minister houden aan de afspraken die voor de wegverbreding zijn gemaakt", reageert wethouder van verkeer Pieter de Groene van de gemeente Stichtse Vecht. Hij zegt 'verbijsterd' te zijn over de aanpassing. 

"Het Rijk spiegelde onze inwoners in een prachtige folder voor dat bij de verbreding van de A2 een snelheidsverlaging van 120 naar 100 kilometer per uur nodig was. De milieueffecten waren anders onaanvaardbaar groot vanwege geluid en luchtkwaliteit."

Dankzij die belofte groeide volgens De Groene het draagvlak onder de inwoners om de snelweg te verbreden. "Toen de doorstroming was verbeterd, wilde men al snel harder rijden. Ik begrijp dat mensen zo snel mogelijk van Amsterdam naar Utrecht willen en andersom, maar je moet ook rekening houden met onze leefomgeving."

De wethouder zegt dat dit besluit zorgt 'voor een fikse deuk in het vertrouwen in de overheid' bij inwoners.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het asfalt stiller wordt, waardoor omwonenden minder geluidshinder zullen ondervinden. Ook wijst zij erop dat auto's minder CO2 uitstoten. Gemeentes kunnen in een later stadium nog reageren op het besluit van de minister.


advertentie