Hergebruik objecten en verhalen in Waterlinielandschap

De Ronde Venen - Het Spoorhuis aan de Demmerik in Vinkeveen stond er verweesd bij tot ondernemer Gert Tetteroo er een nieuwe functie aan gaf. Waar eerst de rails lagen, loopt nu een veel belopen wandelpad door het bekende polderlandschap.

Komende week serveert masterchef Dick Pater er een Oriënt Express-diner met originele gerechten die op de befaamde trein geserveerd werden.

Het Spoorhuis dient sinds kort als evenementenlocatie en Gert Tetteroo heette afgelopen maandag het netwerk rond de Stelling van Amsterdam in De Ronde Venen welkom met een aansprekende beeldpresentatie over de geschiedenis van het Spoorhuis en het belang van de spoorverbinding voor de streek. 

Door het gebied van De Ronde Venen lopen zowel de Hollandse Waterlinie als de Stelling van Amsterdam, twee militaire verdedigingslinies. In het landschap tussen de forten (Abcoude, Nigtevecht, Uithoorn, Waver Amstel, Botshol en Winkel) liggen nog veel onderdelen van deze verdedigingslinies: kazematten (betonnen bunkertjes), sluisjes, kades, dammetjes, tankversperringen en grenspalen (zogenaamde Limietpalen).

Om dit Linielandschap tot leven te laten komen, zijn Bas Kreuger en Menno Heling op zoek naar ideeën en verhalen. Op de netwerkbijeenkomst 'Samen voor een Sterke Stelling' in het Spoorhuis presenteerden zij op uitnodiging van de gemeente De Ronde Venen afgelopen maandag het V6-plan ten overstaan van fortbeheerders, historische verenigingen en andere in de Waterlinie geïnteresseerden.

Het Spoorhuis ligt midden in het Linielandschap en biedt uitzicht op de polders die in tijden van nood onder water gezet konden worden. Het verhaal van dit Linielandschap is nog niet bij iedereen bekend.

Sommige polders van De Ronde Venen konden onder water worden gezet om de vijand tegen te houden (inundaties genaamd). Op zwakke plekken in die stelling werden de nu nog bekende forten gebouwd. In 2019 hoopt de Hollandse Waterlinie in combinatie met de Stelling van Amsterdam tot UNESCO Werelderfgoed benoemd te worden. Dat Linielandschap is daarin een belangrijk element van wat waterlinies zo bijzonder maakt en verdedigen met water 'echt ‘Nederlands’.

De objecten in het landschap van de Waterlinie en de Stelling worden jammer genoeg niet of nauwelijks gebruikt. Ze liggen er veelal wat verloren bij. Maar met wat creativiteit en fantasie kunnen die bunkers, sluisjes, dammetjes en limietpalen tot leven worden gebracht en ook gebruikt worden.

En dat willen de initiatiefnemers met hun V6-plan bereiken: samen met clubs, verenigingen, stichtingen, scouting, actiegroepen, kunstenaars, bewoners en betrokkenen uit het gebied, ideeën bedenken en uitvoeren. Daarbij kan gedacht worden aan kazematten als (tijdelijk) onderkomen, locatie voor activiteiten of evenementen, sluisjes en kades voor watersport en vissen, wandelingen en fietstochten langs die elementen, maar ook als onderwerp voor kunst, locatie voor theater of onderwerp van poëzie. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er valt wel iets met het Linielandschap te doen. 

Het Stellingnetwerk reageerde enthousiast op het plan. Jaap Meulstee van de Historische Vereniging De Proosdijlanden vertelde dat vroeger de sportvereniging Vreeland haar kantine in een oude bunker had gehuisvest. Dat verhaal kunnen ze opfrissen en met V6 delen via het verhalenplatform 'if then is now'. Daar verbindt het V6-project van Heling en Kreuger de verhalen met elkaar tot hét verhaal van het Linielandschap en wil dat met alle inwoners, gebruikers en bezoekers van dit gebied delen.

Evenementencoördinator Heleen Boot van De Ronde Venen presenteerde de fietsroute door het gebied en wil dit ook graag delen met V6. Vera Driessen, Beleidsmedewerker Cultuurhistorie bij gemeente De Ronde Venen, deelt dat enthousiasme: ‘Het project V6 brengt mensen dichter bij de Waterlinie in De Ronde Venen. In het landschap tussen de zes forten in onze gemeente liggen nog vele verbogen verhalen.’

V6 staat voor Verbinden, Vertellen, Verhalen, Verdienen, Vrijwilligers en (werk) Verzetten. De initiatiefnemers schetsten het Stellingnetwerk hoe ze goede ideeën kunnen laten opbloeien. Wie een zinvol en interessant idee heeft voor objecten in het Linielandschap kan rekenen op steun van de initiatiefnemers met hun kennis en ervaring met dit soort projecten. Bas Kreuger met zijn kennis van militaire geschiedenis bij het Kenniscentrum Waterlinies en Menno Heling als uitgever van 'if then is now', een platform voor cultuur, erfgoed en toerisme.

En om zoveel mogelijk mensen bij deze projecten te betrekken, kunnen zij ook helpen bij crowdfunden als er nog geld nodig is om een limietpaal recht te zetten of een bunker van licht te voorzien.

Zelf ook een suggestie of een verhaal over het Linielandschap? Neem dan contact op met de initiatiefnemers: Bas Kreuger via bas@kreugerinkultuur.nl of op telefoonnummer 06 47 76 84 50, of Menno Heling via menno@ifthenisnow.nl of op telefoonnummer 06 31 97 48 66.

Bron: VARnws


advertentie