Tik op vingers politie voor discriminatie bij dynamische controle

Vinkeveen - De politierechter heeft een Amsterdammer (25) vrijgesproken van drugsbezit, omdat de politie de auto waarin hij met een vriend zat op de A2 alleen aan de kant had gezet vanwege hun uiterlijk. 

De politie had op 30 oktober jl. de twee jongemannen van Marokkaanse origine in een Volkswagen Golf zien rijden op de A2 bij Vinkeveen. De agenten besloten tot een 'dynamische controle': die begint als verkeerscontrole, maar waarbij de politie hoopt uiteindelijk de auto te kunnen doorzoeken.

De agenten erkenden dat ze geen andere aanleiding voor hun controle hadden dan het uiterlijk van de mannen.

Als ze de twee naar hun papieren vragen, ruiken ze een wietlucht. Uit de politiesystemen blijkt de 25-jarige man een strafblad voor drugsmisdrijven te hebben. Daarop doorzoeken de agenten de auto en vinden ze in het compartiment voor de airbag aan de bijrijderskant acht wikkels cocaïne: ongeveer vijf gram in totaal. Justitie vorderde een voorwaardelijke geldboete van € 250.

De politierechter heeft de gevonden drugs uitgesloten van het bewijs, omdat de auto alleen was gecontroleerd vanwege 'de etnische kenmerken van de inzittenden'. Daardoor is sprake van de discriminatie die de Hoge Raad heeft verboden en is de controle onrechtmatig.

Advocaat Juriaan de Vries, die met kantoorgenoten al langer tegen dynamische controles strijdt, noemt de beslissing van de politierechter 'een waxinelichtje in de duisternis'. "Pijnlijk is echter dat volgens het Amsterdamse Openbaar Ministerie de zaak in perspectief moet worden gezien: destijds was de uitspraak van de Hoge Raad nog geen geldend recht, aldus de officier. Een grove misvatting. Het discriminatieverbod is al betrekkelijk lang een pijler van onze rechtsstaat."

De Vries zegt te hopen dat de beslissing van de politierechter 'een les zal zijn' en dat 'de uitspraak uitgebreid wordt besproken'.

Het Openbaar Ministerie is niet in hoger beroep gegaan.

Bron: Het Parooladvertentie