Gemeente ziet geen aanleiding voor wijziging beleid m.b.t. kunstgrasvelden

De Ronde Venen - Gemeente De Ronde Venen ziet in de uitslagen van nieuw onderzoek naar de gezondheidsrisico's van rubbergranulaat op kunstgrasvelden, geen aanleiding haar eerder ingenomen standpunt te wijzigen. Volgens de gemeente kunnen sportverenigingen gewoon gebruik blijven maken van de kunstgrasvelden in de gemeente.

Het televisieprogramma Zembla heeft woensdag 15 februari opnieuw aandacht besteed aan de gezondheidsrisico’s van het spelen op kunstgras met daarin rubberkorrels. Voor de gemeente De Ronde Venen vormt de uitzending geen aanleiding om van de eerder ingezette beleidslijn af te wijken; de sportverenigingen kunnen van de kunstgrasvelden gebruik blijven maken.

De ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd en de gemeente blijft in overleg met de sportverenigingen over dit onderwerp. Ook wordt gekeken naar alternatieven voor de rubberkorrels in kunstgras.

Zembla besteedde in oktober 2016 aandacht aan de gezondheidsrisico’s van het sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels. Naar aanleiding van die uitzending heeft het RIVM nader onderzoek verricht. Dat resultaten daarvan zijn in december 2016 uitgebracht. Conclusie van dat onderzoek is dat het verantwoord is om op de kunstgrasvelden met rubberkorrels te sporten, omdat het gevaar voor de gezondheid ‘praktisch verwaarloosbaar’ is.

Op basis van het RIVM-onderzoek concludeerden ook GGD en KNVB dat veilig op de velden gespeeld kan worden.

Zembla presenteerde woensdagavond 15 februari echter de resultaten van een nieuw onderzoek dat was uitgevoerd door de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Daarin wordt geconcludeerd dat er toch risico’s zijn, met name voor jongere kinderen. In een reactie heeft het RIVM laten weten het VU-onderzoek serieus te nemen, maar dat het zich afvraagt in hoeverre de uitgevoerde proeven (voor mensen) relevant zijn. Het RIVM blijft dan ook bij de eerder getrokken conclusie dat op de velden gesport kan blijven worden. Ook de KNVB en de GGD onderschrijven dit.

Op basis hiervan heeft de gemeente besloten de ingezette koers niet te wijzigen. Wethouder Alberta Schuurs (Sport): ,,We zijn en blijven met de sportverenigingen in gesprek over dit onderwerp, donderdag 23 februari is er weer een afspraak. Ook volgen we de discussies die nu gaande zijn tussen wetenschappers en luisteren we zorgvuldig naar sporters en ouders van kinderen die van de kunstgrasvelden gebruikmaken.""

Wethouder Schuurs vertelt dat de gemeente in gesprek is met "Argon en CSW over de vervanging van twee kunstgrasvelden. Bij het besluit hierover zullen we nadrukkelijk met de discussie die speelt rekeninghouden.’’

Op www.rivm.nl, www.sportengemeenten.nl en www.ggdru.nl is uitgebreide informatie over dit onderwerp.

De eerste uitzending van Zembla over de gezondheidsrisico's van de rubberkorrels in kunstgrasvelden is HIER terug te zien, terwijl de tweede uitzending HIER is terug te zien.


advertentie