Cameratoezicht bij station Breukelen

Breukelen - Rond het stationsgebied in Breukelen worden na de zomer camera’s geplaatst. Dat hebben B&W van Stichtse Vecht besloten.

De camera’s zijn onderdeel van een brede gezamenlijke aanpak van NS, Prorail, provincie Utrecht en gemeente Stichtse Vecht om de openbare ruimte van het stationsgebied beter in te richten, het veiligheidsgevoel te verbeteren en criminaliteit te voorkomen.

De plaatsing van camera’s is een rechtstreeks gevolg van afspraken die de politieke partijen na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 hebben gemaakt.

Daarbij is vooral aandacht gevraagd voor de veiligheid rondom de parkeerplaatsen van station Breukelen. Het station en de parkeerplaatsen liggen direct naast de A2 en de provinciale wegen naar Maarssen, Loenen aan de Vecht en Kockengen. Ook ligt er een carpoolplaats aan de A2. 

Breukelen is een belangrijk treinknooppunt voor forensen en ’s avonds voor mensen die grote publieksevenementen bezoeken in Amsterdam. Het station zelf is onbemand.  Met slechts één horeca-inrichting op het stationsplein, is er weinig toezicht op de parkeerterreinen. Er is sprake van auto-inbraken en fietsendiefstallen op het stationsplein.

In de afgelopen jaren is er al veel gedaan aan het verbeteren van veiligheidssituatie. In 2015 zijn bij wijze van pilot al drie camera’s geplaatst, om de auto-inbraken en fietsendiefstallen te laten afnemen. Die camera’s hebben hun effectiviteit bewezen: van 21 autokraken naar één autokraak in de periode met camera’s. Na deze periode zijn de auto-inbraken weer fors toegenomen naar 36 in acht maanden tijd.

De afgelopen jaren zijn daarnaast flyers uitgedeeld, is het politietoezicht geïntensiveerd, is gewaarschuwd via tekstkarren en via (social) media. De provincie heeft gezorgd voor betere zichtlijnen door bomen en struiken te verwijderen.

Deze maatregelen hebben uiteindelijk niet kunnen zorgen voor een structurele afname in het aantal auto-inbraken. Permanent cameratoezicht lijkt als aanvulling de meest effectieve mogelijkheid om de auto-inbraken laag te houden.


advertentie