Vernieuwing Amstelveenlijn voorlopig gegund aan VITAL

Regio - Het samenwerkingsverband VITAL van de VolkerWessels ondernemingen Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail is de voorlopige winnaar in de aanbesteding voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn. VITAL is daarmee de beoogde hoofdaannemer van het project.

De omvang van het project houdt in een notendop in dat op de trajectdelen De Boelelaan/VU tot en met Westwijk (sneltram 51) en De Boelelaan/VU tot en met Stadshart (tram 5) de huidige traminfrastructuur wordt vernieuwd en geschikt gemaakt voor de nieuwe trams. Ook worden in Amstelveen drie ongelijkvloerse kruispunten en een nieuw opstelterrein aangelegd.

Het doel van de vernieuwing is het realiseren van een betrouwbare, snelle, veilige en comfortabele tramverbinding tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk, waarbij het project Zuidasdok het stationsgebied Zuid voor haar rekening neemt.

De aanbesteding voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn startte in januari 2016, in opdracht van Vervoerregio Amsterdam. Metro en Tram van de Gemeente Amsterdam begeleidt de aanbesteding en uitvoering. Vier aannemers deden mee en zijn tijdens de aanbestedingsprocedure uitgedaagd om een bieding te doen met de beste prijs/kwaliteitverhouding. ‘Kwaliteit’ duidt hier op de meerwaarde die de aannemer kan leveren voor het project, zoals het minimaliseren van hinder voor omgeving, wegverkeer en openbaar vervoer. VITAL kwam hier als beste partij uit de bus.

De termijn waarbij de drie afgevallen bedrijven nog bezwaar tegen de uitslag konden maken is voorbij. De komende weken worden de laatste procedurele puntjes op de i gezet voor de definitieve gunning. Op maandag 20 maart ondertekenen de Vervoerregio Amsterdam en VITAL vervolgens het contract. Dat is ook het moment waarop meer bekendgemaakt wordt over de aanbieding van VITAL en wat dit betekent voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn.

In december vorig jaar is besloten de Amstelveenlijn te verlengen tot in Uithoorn. Met de aanleg van de Uithoornlijn ontstaat een directe verbinding tussen het centrum van Uithoorn en Amsterdam Zuid. De lijn voert over de oude spoordijk naar het voormalige station van Uithoorn. 

Of VITAL dit gedeelte zal aanleggen is nu nog niet bekend. Voor het traject Amstelveen naar Uithoorn zal vermoedelijk een openbare aanbesteding worden gedaan.


advertentie