Bouw fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht start 22 maart
Nigtevecht - De bouw van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht begint op 22 maart met het heien van de palen aan de oostzijde van het kanaal.
De constructie van de fietsbrug start vervolgens half mei en duurt ongeveer vier maanden. De aanleg van een faunatunnel onder de drukke Kanaaldijk-Oost, start in de eerste week van april.
Tegelijk met de fietsbrug wordt een natuurverbinding aangelegd. De brug zorgt voor meer recreatieve fietsroutes en een betere bereikbaarheid in de regio. Via de natuurverbinding kunnen dieren van de Vinkeveense Plassen naar de Loosdrechtse Plassen komen en omgekeerd.
De fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal komt ten zuiden van Nigtevecht te liggen, bij de betonfabriek en de sportvelden. Daar worden de pijlers voor de brug geconstrueerd. De fietsbrug zelf wordt geconstrueerd op De Punt, een nabijgelegen locatie langs het kanaal.
De verwachting is dat de brug in september van dit jaar naar zijn uiteindelijke locatie wordt gevaren. Het scheepvaartverkeer moet daarvoor worden stilgelegd. Daarom gebeurt dit ´invaren´ op een rustig moment in het weekend of ’s nachts. Daarna wordt bekend wanneer de brug wordt geopend.
De faunatunnel onder de drukke Kanaaldijk-Oost, is onderdeel van de natuurverbinding. Via de tunnel kunnen dieren deze weg veilig passeren. De Kanaaldijk-West aan de andere kant van het kanaal is heel rustig en een faunatunnel is daar niet nodig. De damwanden worden aangepast zodat dieren, zoals de ree, de ringslang en de otter, het kanaal gemakkelijk in en weer uit kunnen komen. Bij de fietsbrug worden ook de oevers aangepast en worden ‘natuurstapstenen’ aangelegd.
Fietsers kunnen binnenkort bij Nigtevecht via een fietsbrug het Amsterdam-Rijnkanaal oversteken. De brug is het sluitstuk tussen recreatieve fietsroutes langs de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Voor fietsers uit Nigtevecht worden station Abcoude en de scholen en werkgebieden in de regio Amsterdam beter bereikbaar.
Dieren kunnen via de natuurlijke oevers zwemmend het kanaal oversteken. Dit vergemakkelijkt de uitwisseling van fauna tussen de natuurgebieden en versterkt de natuur.
De provincies Utrecht en Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht werken samen bij de totstandkoming van de fietsbrug en de natuurverbinding. De gemeente Amsterdam is medefinancier.