Basisscholieren Abcoude en Baambrugge wandelden voor water

Abcoude/Baambrugge- De groepen 7 en 8 van alle basisscholen uit Abcoude en Baambrugge, in totaal zo'n 250 leerlingen, deden woensdag 22 maart mee aan de sponsorloop 'Wandelen voor Water'.

Op deze zonovergoten dag ervoeren de kinderen aan den lijve dat het niet meevalt om 6 kilometer te lopen met 6 liter water op je rug. Joël uit groep 8 bedacht halverwege de route een trucje om de last minder zwaar te maken: hij haalde gewoon een fles uit zijn rugzak en droeg die in zijn hand! Toch is 6 kilometer de afstand die leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden gemiddeld moeten lopen om aan drinkwater te komen.

De leerlingen hadden geld opgehaald voor de verbetering van (drink)water en sanitaire voorzieningen in Wajir (Kenia). Daarmee steunden zij het project van de Stichting Welzijn Wajir uit Wilnis. De Wilde Ganzen vermeerdert het sponsorbedrag met de helft.

Voorafgaand aan de sponsorloop kregen de leerlingen les van twee gastdocenten, Luuc Mur en Ad Groeneveld, die de kinderen het belang leerden van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

De happening begon bij de de hockeyclub in Abcoude, die haar deuren had geopend voor de jeugd.  Eerst was er een warming-up van Mark Heinerman van M's fitness Abcoude op de vrolijke tonen van dj Henny Versteegh. Toen de spieren warm waren, gingen de met flessen water gevulde rugzakjes om de schouders en gaf burgemeester Maarten Divendal het startschot. De burgemeester liet het niet bij het geven van het startsein alleen, maar liep met volledige bepakking in de kopgroep mee.

De tocht voerde door natuurgebied De Hoge Dijk, het terrein van de golfclub en rond het Abcoudermeer. Veel kinderen waren verrast door de mooie omgeving zo vlak bij huis. Onderweg werd er goed rondgekeken om op school de vragen van de NME-quiz te kunnen beantwoorden. Halverwege was er een pauze en zorgde Koot Plusmarkt voor de ravitaillering.

Wandelen voor Water is een evenement dat jaarlijks door de Stichting Aqua for All wordt gefaciliteerd en door de lokale Rotaryclub wordt georganiseerd. Landelijk deden dit jaar in Nederland ruim 500 scholen met 30.000 kinderen mee.

De Rotaryclub wil in 2018 weer graag wandelen; dan met de leerlingen van de basisscholen uit Vinkeveen en Wilnis.

Kijk voor meer informatie op www.rotary.nl/vinkeveenabcoude.advertentie