Man zaagt pink af, snelt naar ziekenhuis, krijgt € 380 boete voor te snel rijden

Abcoude - RTV Utrecht heeft op haar website een verhaal geplaatst over meubelmaker Parcival Gougon uit Abcoude, die onlangs per ongeluk zijn pink afzaagde, naar het ziekenhuis werd gebracht, om vervolgens geconfronteerd werd met een verkeersboete van € 383 wegens overtreding van de maximumsnelheid.

Parcival zaagde in zijn Mijdrechtse werkplaats een stukje hout door. Toen het uit zijn hand dreigde te vallen, wilde hij het in een reflex opvangen. Maar dat ging helemaal mis. "Mijn vinger kwam tegen de zaag aan. In eerste instantie voelde ik niets. Twee tellen later keek ik naar mijn vinger en zag ik dat hij er bijna af was. Hij hing er echt bij."

Parcival rende naar buiten en werd door zijn huurbaas, Bart Witteveen, naar het AMC in Amsterdam gereden. Witteveen is nog steeds onder de indruk van wat hij aantrof. "De pink hing nog net aan twee draadjes. Dat ging echt door merg en been. Ik dacht echt: wat gaat hier gebeuren?! Er moest zo snel mogelijk actie ondernomen worden."

Witteveen reed met 137 kilometer per uur over de A2 bij Vinkeveen richting Amsterdam. Dat is 37 kilometer harder dan is toegestaan. Hij werd geregistreerd door de trajectcontrole en een paar weken later viel een bekeuring van € 383 op de mat.

Witteman snapt dat automobilisten zich aan de regels moeten houden, maar vindt ook dat het Openbaar Ministerie naar de omstandigheden moet kijken. "In mijn ogen ging het om een levensbedreigende situatie. De baan van deze man stond op de tocht. Ik had natuurlijk ook geen idee van hoe lang je hebt om die pink er weer goed aan te krijgen."

Parcival en Witteman hebben bezwaar aangetekend bij het Openbaar Ministerie, maar nog zonder resultaat. Volgens verkeersofficier Achilles Damen worden alle bezwaarschriften nauwkeurig bekeken, ook die van Parcival.

"We hebben deze beschikking niet geseponeerd, omdat er in onze ogen geen sprake was van een levensbedreigende situatie. De kans op een ongeval waarbij een medeweggebruiker levensbedreigend in gevaar was gekomen, was heel groot. Bovendien had meneer een ander middel kunnen gebruiken: hij had 112 kunnen bellen. Dan had de pink in de ambulance al behandeld kunnen worden en was hij veilig door het ambulancepersoneel naar het ziekenhuis gebracht", zegt de verkeersofficier.

Het Openbaar Ministerie kreeg vorig jaar ruim 130.000 bezwaarschriften binnen van mensen die het niet eens waren met hun bekeuring voor te hard rijden. Daarvan zijn 12.500 boetes geseponeerd. Volgens het OM gaat het hierbij om gevallen waarbij wel degelijk sprake was van een levensbedreigende situatie, maar ook om meetfouten.

De pink van Parcival is in het ziekenhuis met succes weer aan zijn hand gezet. Overigens blijft hij hoop houden: hij heeft zijn zaak inmiddels ook voorgelegd aan de kantonrechter.

Kijk HIER naar een reportage die RTV Utrecht maakte over het voorval.

Bron + foto's: RTV Utrecht


advertentie