Gemeente Uithoorn presenteert centrumplannen

Uithoorn - Afgelopen woensdag heeft wethouder Marvin Polak van Uithoorn de vernieuwde plannen voor het centrum van Uithoorn, die de naam 'Dorpshart aan de Amstel' hebben gekregen, gepresenteerd.

In 2010 stelde de gemeenteraad van Uithoorn het 'Masterplan Dorpscentrum' voor het centrum van Uithoorn vast. Belangrijke uitgangspunten waren onder meer het weren van doorgaand verkeer, het aaneensmeden van twee dorpshelften en een dorps karakter.

Lange tijd was sprake van aanzienlijke uitbreiding van het winkelcentrum Amstelplein. Door de verandering in de vraag naar winkels, is dat plan verlaten. In de vernieuwde plannen zijn vooral nieuwe woningen en een beperkt aantal nieuwe winkels gepland.

Aanpassing van het plan voor het dorpscentrum was voor drie partijen reden een visie of plan te maken Het Uithoornse college B&W heeft een voorkeur uitgesproken voor de variant 'Dorpshart aan de Amstel'. 

Op de hoek van de Thamerlaan en de Prinses Irenelaan komt een supermarkt (discounter). De klanten van die nieuwe supermarkt parkeren op het grote parkeerterrein op het binnenterrein waar ook andere bezoekers welkom zijn. Op de supermarkt komen appartementen.

Langs de Thamerlaan wordt de supermarkt deels afgeschermd door stadswoningen die een voordeur aan de straat hebben en een zonnig terras op het dak van de supermarkt. Langs de Prinses Irenelaan komen eengezinswoningen, met de mogelijkheid van een kleine winkelruimte op de begane grond, of van een ruimte voor werken aan huis.

Het ‘gat’ in de Dorpsstraat, de huidige Koningin Máximalaan, wordt zo klein mogelijk met aan weerszijden een aantal woon/winkelpandjes. Op het Amstelplein zelf komen woningen. Door een goede oversteek over de Laan van Meerwijk is het nieuwe groene plein aan het Zijdelmeer goed bereikbaar.

In het dorpshart sluit de oeververbinding aan op een nieuw, groot parkeerterrein. De route loopt langs de nieuwe parkeerplaats en is niet langer als doorgaande weg herkenbaar. Vanaf de Thamerlaan is het centrale parkeerterrein toegankelijk via de Prinses Irenelaan. De huidige rechtstreekse route voor fietsers blijft behouden.

Ondanks de nieuwe inrichting met ingrijpende snelheidsremmende maatregelen en een verbod voor vrachtverkeer, blijft de hoeveelheid doorgaand verkeer aanzienlijk. Het college van B&W kiest daarom voor eenrichtingsverkeer vanuit Amstelhoek richting Uithoorn.

Kijk HIER voor meer informatie over de plannen van de gemeente Uithoorn. Daar staat ook beschreven hoe bezwaar kan worden gemaakt tegen de plannen. 


advertentie