Gift maakt gratis rookmelders voor buitengebied mogelijk

De Ronde Venen - Een gift van een in De Ronde Venen gevestigde onderneming maakt het mogelijk dat 970 adressen in het buitengebied van De Ronde Venen, gratis een rookmelder krijgen aangeboden, schrijft gemeente De Ronde Venen in een persbericht.

Op 970 adressen in het buitengebied van gemeente De Ronde Venen, wordt deze week een brief bezorgd van burgemeester Divendal. Daarin staat dat zij een gratis rookmelder krijgen. De brieven zijn verstuurd naar adressen waar de brandweer in het algemeen meer tijd nodig heeft om te arriveren na een melding. Rookmelders zijn een belangrijk middel om de brandveiligheid te vergroten.

De gemeente heeft een geldbedrag ontvangen van een onderneming uit De Ronde Venen, met het verzoek dit aan een veiligheidsproject te besteden. In overleg is gekozen voor de aanschaf van rookmelders, en deze gratis ter beschikking te stellen aan bewoners van het buitengebied van de gemeente De Ronde Venen.

Er zijn in de gemeente 970 adressen die verder dan gemiddeld of ongunstig gelegen zijn ten opzichte van brandweerkazernes. De bewoners van deze adressen krijgen nu gratis een rookmelder aangeboden.

In de brief schrijft burgemeester Divendal dat, samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) brandweer, de inspanningen erop gericht zijn de gemeente brandveiliger te maken door meer energie te steken in het voorkomen van brand. Eén van de middelen die daarbij kan helpen is een rookmelder. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook.

De inwoners die de brief hebben ontvangen kunnen de rookmelders op verschillende plaatsen gratis afhalen. Dat kan onder andere bij de Servicepunten, de Troefmarkt in Baambrugge en de Strooppot in De Hoef. Zij moeten dan wel de brief meenemen die ze hebben gekregen.

In de brief van de burgemeester staan verder nog enkele tips om brand te voorkomen. De drie belangrijkste daarvan zijn:

- In 30% van de gevallen is brand een gevolg van stoken. Gebruik daarom schoon en droog loofhout dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Laat de schoorsteen minimaal eens per jaar vegen en controleren door een bedrijf dat is aangesloten bij de ASP.

- 25% van de branden ontstaat tijdens het koken, bijvoorbeeld als de vlam in de pan slaat. Ook de oven, magnetron en frituur zijn apparaten waarin brand kan ontstaan. Door een kookwekker te gebruiken, wordt de pan op het vuur niet vergeten.

- 4% van de branden ontstaat in een elektrisch apparaat, voornamelijk in de wasmachine en in de wasdroger. Reinig daarom regelmatig de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer.

Via Whatsapp kunnen inwoners direct vragen stellen aan de VRU brandweer. Het telefoonnummer daarvoor is 06 12 95 85 99.advertentie