Bellopad geopend

De Ronde Venen - Afgelopen maandagochtend is een nieuwe wandelroute ingewijd door leerlingen van groep 8: het Bellopad.

Het 19 kilometer lange pad loopt over de oude spoorlijn en gaat van Mijdrecht via Wilnis, Vinkeveen en Baambrugge naar Abcoude. Wandelaars doen in totaal vijf uur over de hele route, maar kunnen er ook voor kiezen om een deel te lopen.

De Haarlemmermeerspoorlijnen liepen tussen Haarlem, Amsterdam, Leiden en Utrecht. De laatste passagierstrein reed in 1950, de laatste goederentrein in 1986. Een aantal voormalige spoorlijnen is wandelpad geworden – waarbij met name het traject van Mijdrecht naar Abcoude van een bijzondere schoonheid is, met een hoge natuurlijke en cultuur-historische waarde. Het Bellopad nodigt uit tot spoorwandelen, op 20 minuten rijden en treinen van Dam en Dom!

De ontsluiting per spoor was voor het gebied rond de Vinkeveense Plassen van groot belang – kleine dorpen en steden waren nu verbonden met de hele wereld. De Bello was de beroemdste locomotief op dit traject.

Maar in 1950 was het gedaan met deze passagierslijn – met name door de concurrentie van de autobus. De sporen werden na 1986, toen ook het goederenverkeer gestaakt werd, verwijderd. Wat bleef waren honderden verhalen, artefacten, lijnen in het landschap en een aantal oude stationnetjes, waaronder het Spoorhuis Vinkeveen.

Ook de natuurgeschiedenis van het gebied is uitermate bijzonder, met de Grote Ontginning tussen de 10e en 13e eeuw en de veenafgravingen die tot in de 20e eeuw doorliepen. Momenteel wordt met name in de Demmeriker- en Oukooper-polder (ten oosten van de Demmerik in Vinkeveen) en in het Marickenland (ten oosten van Wilnis) door de Provincie Utrecht/de Gebiedscommissie Utrecht-West en Staatsbosbeheer gewerkt aan inspirerende natuurprojecten. Naast flora is er rijk geschakeerde fauna, met name veel weide-vogels.

 Het Bellopad doorsnijdt ook het gebied van de Stelling van Amsterdam (Werelderfgoed!) – met het imposante fort Abcoude als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.

Het pad maakt het gebied toegankelijk voor geïnteresseerden, die de cultuur- en natuurschoonheid kunnen beleven, maar die ook getrokken worden door extra mogelijkheden als lekkere maaltijden, uitkijktoren, klapbruggen en een picknick-wagen. Kennisverdieping vindt plaats via de website www.hetbellopad.nl.

Onderweg zijn vier oude stationnetjes te zien, een monumentaal gemaal, de stelling van Amsterdam, een Viking-nederzetting en een droogmakerij. Daarnaast komen wandelaars langs de Vinkeveense plassen en het riviertje de Angstel, waar veel vogels en andere flora en fauna zijn te vinden.

De route is vernoemd naar de beroemde stoomlocomotief NS 7742: de Bello. Deze stoomlocomotief bestaat overigens nog steeds, en rijdt tegenwoordig voor het Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik (zie de foto bij het artikel).

Foto: YouTube


advertentie