Proef met 'zonnecellenmat' op N401 bij Kockengen

Regio - De N401 bij Kockengen (gemeente Stichtse Vecht) wordt binnekort een 'zonnepanelenweg', schrijft Solar Magazine op haar website.

Solar Magazine schrijft dat de provincie Utrecht en BAM infra in het najaar van 2017 starten met een pilot met een zonnepanelenweg op de provinciale weg N401 bij Kockengen. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart, volgens de website.

Op de hoofdrijbaan van de N401, die loopt vanaf Breukelen naar de N212 Ir. Enschedeweg, wordt bij Kockengen een zonnecellenmat met beschermlaag bevestigd op het wegdek. De zonnecellen zijn bestand tegen zware voertuigen en ze zijn geschikt voor drukke wegen waar dagelijks meer dan 10.000 voertuigen gebruik van maken.

De energiemat wordt aangebracht op 1 rijstrook over een lengte van 20 meter met een totale oppervlakte van 50 vierkante meter. De pilot duurt 2 jaar.

BAM infra en de provincie testen met deze pilot het Franse product Wattway op het rendement van de zonnecellen en op het effect op de gebruikte materialen bij toepassing op een drukke weg, meldt Solar Magazine.

Ook wordt onderzocht of de zonnecellenmat leidt tot minder onderhoud aan het asfalt en de mogelijkheid om in de toekomst met de opgewekte energie de weg - over het jaar - energieneutraal te verwarmen, zodat gladheidsbestrijding niet meer nodig is of kan worden beperkt.

Een maand geleden nam de gemeente Oldambt nog een stuk Nederlanse zonnepanelenweg in gebruik; de SolaRoad. 

Bron: Solar Magazine


advertentie