Ooievaarsjong uit paalnest Gein Noord geringd

Abcoude - 2.140 gram schoon aan de haak.. Dat woog het ooievaarsjong uit het paalnest aan Gein Noord in Abcoude. Het jong werd 4 juli jl. niet alleen gewogen, maar kreeg een gezondheidscontrole én werd geringd. De pasgeboren ooievaar kwam half mei ter wereld in een splinternieuw nest, dat slechts een half jaar daarvoor was geplaatst.

Het valt niet altijd mee om een ooievaarsjong te ringen. In Abcoude moest er een hijskraan van Loonbedrijf Ben Hoogenhoud aan te pas komen om het jong uit het nest te tillen.

“We ringen zo’n 35 tot 40% van alle ooievaars in Nederland”, vertelt ringster Arda van der Lee van Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK). “Door een jong uit een nieuw nest te ringen, kunnen we in de gaten houden hoe het met deze ooievaars gaat. En of ze volgend jaar weer terugkeren op deze locatie.”

Jan Beekman van Vereniging Spaar het Gein hoopt van wel. “De paal staat op zo’n mooi plekje.. zowel voor de ooievaars zelf als voor de mensen die van deze vogels willen genieten.” Van het geld van een vrijwilligersprijs, die de vereniging enkele jaren geleden won, werd het nieuwe paalnest gefinancierd. Natuurmonumenten stelde hiervoor de locatie beschikbaar.

Bron en foto's: Natuurmonumenten


advertentie