Eigenaars legakkers Vinkeveense Plassen willen bouwen

Vinkeveen - Eigenaars van legakkers in de Vinkeveense Plassen, willen op hun legakkers bouwen, schrijft RTV Utrecht op haar website. 

Nu is dat niet toegestaan, maar veel mensen lappen de regels aan hun laars. Ze nemen daarbij het risico dat ze hun bouwsel weer moeten afbreken.

De Belangenvereniging Vinkeveense Legakkers (BVVL) wil daarom dat de gemeente De Ronde Venen de regels aanpast. "We zien dat eilanden afkalven", zegt BVVL-voorzitter en legakker-eigenaar Tom Hannes. "Op het moment dat er meer mag, dan gaan de mensen investeren in hun eilanden. Dan gaan ze hun schoeiingen bijhouden en op die manier houden we onze legakkers in stand."

In de verkoopvooraarden van ongeveer de helft van de legakkers die eerder dit jaar zijn geveild, kregen de nieuwe eigenaars een beschoeiingsverplichting opgelegd, die inhield dat zij binnen 3 jaar moeten zorgen voor degelijke beschoeiing van de oevers.

Om bebouwing op de legakkers toe te staan moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. Daarover was bijna overeenstemming in de gemeenteraad van De Ronde Venen tot die plotseling instemde met een Milieueffectrapportage. Dat is een onderzoek naar de effecten van bebouwing van de legakkers op de natuur.

"De resultaten van het onderzoek moeten we nog even afwachten", laat wethouder Anco Goldhoorn weten. "Dan gaat de hele procedure verder en dan hebben we eind volgend jaar een nieuw bestemmingsplan." 

Milieuclubs zijn altijd tegen de bebouwing van de legakkers geweest. Zo zegt de Vereniging Nederlands Cultuur Landschap dat de legakkers "geen woonbestemming hebben, maar een natuurbestemming".

Ondertussen zitten de legakkerbezitters met nog een ander probleem: de onroerendzaakbelasting (OZB) is de afgelopen jaren met soms wel 700 procent gestegen. Sinds de gemeente De Ronde Venen de vaststelling van de WOZ-waarde van de eilandjes heeft uitbesteed aan Gemeentebelastingen Amstelland, een samenwerking van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, De Ronde Venen, Ouder-Amstel en Uithoorn, moeten de eigenaren ineens veel meer betalen.

De legakkereigenaren zijn het niet eens met de toename van de WOZ-waarde. "Dat is oneerlijk, want de WOZ wordt nu gebaseerd op een aantal toppertjes die voor veel geld verkocht zijn en dat wordt losgelaten op álle eilanden", aldus Hannes. De gemeente is bereid om dit nog eens onder de loep te nemen, zegt Goldhoorn. "Daar gaan we als college nog eens naar kijken."

Ondanks alle kopzorgen die zo'n privéeilandje met zich meebrengen, geniet Hannes nog steeds van zijn legakker. "Je hebt het zwembad voor de deur en je hebt geen auto's langs je razen. Je komt hier écht tot rust."

Bron: RTV Utrecht Foto: Google Maps

 


advertentie