Varen door nieuw leven in het veen

Nieuwkoop - Op een aantal vrijdagen in juli, augustus en september organiseert Natuurmonumenten vaartochten door het natuurgebied De Nieuwkoopse Plassen. Dit in het kader van de geweldige impuls die zeven waterrijke natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer op dit moment krijgen.

Dankzij herstelwerk krijgen ze een verjongingskuur. Daardoor verbeteren de leefomstandigheden van zeldzame planten en dieren. Een van die gebieden is het natuurgebied De Nieuwkoopse Plassen. Wilt u zien hoe, vaar dan mee.

Het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen is een waardevol cultuurlandschap dat in de eeuwen van de turfwinning is ontstaan. Sinds eind 19de eeuw wordt in dit veengebied geen turf meer gewonnen.

Veel sloten groeien daardoor langzaam dicht. Dat gaat ten koste van bijzondere planten en dieren. Daarom is groot onderhoud nodig, want als we niets doen, raken we dit oer-Hollandse landschap kwijt.

De boswachters laten tijdens de vaartocht zien hoe de komende jaren gewerkt wordt aan ‘nieuw leven in het veen’. Vanuit het Life-project worden beheersmaatregelen uitgevoerd om het bijzondere cultuurlandschap te behouden.

Het natuuronderhoud is deels het werk dat vroeger door turfstekers werd gedaan. Oude sloten worden opengegraven, legakkers worden afgeplagd en houtopslag wordt afgevoerd.

Op vrijdag 21 juli 2017 vindt de eerste vaartocht in het natuurgebied De Nieuwkoopse Plassen plaats. De andere zijn op 28 juli, 20 augustus en 8 en 22 september.

De vaartocht duurt van 14:00 tot 16:00 uur. De kosten bedragen € 10 voor leden, terwijl niet leden € 15 betalen.

Het vertrekpunt van de vaartocht is het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen aan de Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop.

Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen.

Foto: Dick Renes_Natuurmonumenten


advertentie