Robert Jan Prins laat molen De Otter weer draaien

Amsterdam/Abcoude - Robert Jan Prins, de molenaar van de Oostzijdse Molen in Abcoude, is aanvoerder van een team van drie molenaars, dat molen De Otter in Amsterdam-West weer laat draaien, schrijft Het Parool afgelopen zaterdag. De molen is het middelpunt van een verwoede juridische strijd. 

In de afgelopen elf jaar hebben de wieken van De Otter één keer gedraaid, en dat was voor het windonderzoek dat munitie moest verschaffen aan de eigenaar en stadsdeel West in hun juridische strijd om de toekomst van de eeuwenoude houtzaagmolen aan de Kostverlorenvaart. Sindsdien staat de teller in de nok van de molen, die het aantal omwentelingen registreert, stationair en muurvast op 78339.

Maar daar komt snel verandering in, belooft Robert Jan Prins, aanvoerder van een team van drie gediplomeerde molenaars die zich in afwachting van de uitkomst van het slepende conflict hebben ontfermd over de verweesde molen. "Het gaat ons aan het hart dat De Otter zo staat te verkommeren," zegt Prins.

Molenaar Willem Roose van de Roode Leeuw in Gouda: "De Otter is de laatste zaagmolen van Amsterdam die ook nog eens op zijn historische plek staat. Het is een monument om als stad verschrikkelijk zuinig op te zijn."

De oorsprong van het slepende conflict, was de nieuwbouw die verrees rond het molenterrein. Voor de eigenaar van De Otter was dat reden om bij het stadsdeel toestemming te vragen voor een verhuizing van de net voor veel geld gerestaureerde molen, naar Uitgeest. Het stadsdeel wilde het monument echter niet kwijt, en kreeg tot nog toe gelijk van de rechters die zich over de zaak bogen.

Volgens het Parool lijkt een verhuizing van de molen inmiddels van de baan. Er liggen plannen voor een museum en wat horeca. "Een goede oplossing," vindt molenaar Roel Gremmer van de 1100 Roe in Nieuw-West, het derde lid van het team. "In Utrecht hebben ze iets dergelijks gedaan met De Ster.

Hoewel het terrein in de Gillis van Ledenberchstraat een dramatisch verwaarloosde indruk maakte, leerde een eerste inspectie dat de conditie van de molen niet slecht is. "De molen moet nodig geverfd en geteerd worden," zegt Prins. "Maar het houtwerk is in goede staat. Belangrijk is dat hij weer gaat draaien. "

Prins schat voor het achterstallig onderhoud zo'n € 100.000 aan materialen nodig te hebben. "We gaan zoeken naar sponsors en donateurs die de molen een warm hart toedragen."

Bron: Het Parool Foto: Google Maps


advertentie