Plaatsen en onderhoud AED's in Abcoude en Baambrugge naar Tympaan-De Baat

De Ronde Venen - Tympaan-De Baat gaat voortaan AED-apparaten plaatsen en onderhouden in Abcoude en Baambrugge, en neemt daarmee de activiteiten van de Stichting Kloppend Hart Abcoude-Baambrugge over. Dat meldt Tympaan-De Baat in een persbericht.

De 'Stichting Kloppend Hart Abcoude-Baambrugge' verzorgde vanaf 2006 de plaatsing en het onderhoud van AED-apparaten in Abcoude en Baambrugge. Door de jaren heen groeide het aantal AED-apparaten uit tot 18. Om het draagvlak te vergroten en de continuïteit ook in de toekomst te behouden geeft 'Stichting Kloppend Hart Abcoude-Baambrugge' haar taken uit handen aan welzijnsorganisatie Tympaan-De Baat.

Cees Spanbroek was voorzitter van het driekoppige bestuur van Stichting Kloppend Hart Abcoude-Baambrugge, een stichting die tot doel heeft fondsen te werven, AED-apparaten aan te schaffen, te plaatsen en van periodiek onderhoud te voorzien. "De AED-apparaten hangen nu op openbare locaties en op locaties waar veel ouderen komen", legt Spanbroek uit.

Deze week legde hij zijn voorzittershamer neer en droeg symbolisch een van de AED’s over aan Mieke Telder, directeur van Tympaan-De Baat. "Het plaatsen van deze apparaten is nog niet zo eenvoudig", vervolgt hij. "Veel locaties gaan ’s avonds dicht en dan kun je er niet meer bij. Maar buiten hangen gaat ook niet; het is niet goed voor de batterijen als deze worden blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Dus er moet goed worden nagedacht waar de apparaten komen", aldus Spanbroek.

In de tien jaar waarin Stichting Kloppend Hart Abcoude-Baambrugge de verantwoordelijkheid over de AED’s heeft gedragen, is een aantal apparaten met succes gebruikt. "Het is gek om te spreken over succes, want het is natuurlijk heel naar als zo’n AED ergens aan te pas moet komen", zegt Spanbroek. "Eigenlijk is een AED een verzekering; het is fijn om hem te hebben, maar je maakt er liever geen gebruik van."

Hoewel het bedienen van een AED niet heel ingewikkeld is, raadt Spanbroek aan om wel een cursus te volgen. "Zodra je hem nodig hebt in het echt, gaat alles heel snel", stelt de Abcoudenaar. "Het is prettig als je de werking al een keer gezien hebt en daarmee snel, maar toch rustig, kunt handelen. Op een moment dat er nood aan de man is, gaat iedereen zich ermee bemoeien. De persoon die de AED bedient moet een zekere autoriteit uitstralen: doe daarom altijd een cursus."

Mieke Telder ziet kansen nu de plaatsing en het onderhoud van de AED’s in Abcoude en Baambrugge bij Tympaan-De Baat is ondergebracht. "Niet alleen de apparaten zijn overgedragen, ook twee technische mannen maken de overstap", vertelt zij. "Dat biedt meteen al een stuk continuïteit. Wij vinden dat Abcoude en Baambrugge met de AED’s een voorbeeld vormen voor de rest van de gemeente. De komende tijd gaan wij onderzoeken welke initiatieven er in andere kernen zijn, en op welke manier we daarop aan kunnen sluiten."


advertentie