PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal stelt vragen over Japanse Duizendknoop

De Ronde Venen - De fractie van PvdA-GroenLinks-LokaalSociaal (PvdA-GL-LS), heeft het college van B&W van De Ronde Venen schriftelijke vragen gesteld over de woekerplant Japanse Duizendknoop. 

Volgens PvdA-GL-LS rukt de Japanse Duizendknoop op in het land. Deze woekerplant is een invasieve exoot en richt grote schade aan aan inheemse bloemen en planten. De Duizendknoop groeit namelijk zo snel, dat andere planten niet meer de mogelijkheid krijgen om te groeien. Daarmee neemt de biodiversiteit aan planten en dieren af.

De plant is daarnaast in staat door asfalt, beton en metselwerk heen te dringen. Daarmee kan de plant ook aan infrastructuur en gebouwen grote schade aanrichten.

PvdA-GL-LS vinst het dan ook van groot belang dat de gemeente de Duizendknoop tijdig signaleert en bestrijdt, wat volgens de fractie een uitdaging is.

Het bestrijden van de Japanse Duizendknoop is niet zo makkelijk. De plant groeit snel en heeft een uitgebreid wortelstelsel tot wel vier meter diep. Daarnaast kunnen de verschillende knopen van de plant op zichzelf wortel schieten. Om de Duizendknoop te bestrijden moet je er dan ook vroeg bij zijn, schrijft de fractie.

De fractie heeft het college van B&W via schriftelijke vragen gevraagd of het college bekend is met de risico’s en gevaren van de Japanse Duizendknoop, en of de gemeente een goed beeld heeft van de verspreiding in De Ronde Venen.

Verder wil de fractie weten wat het college doet om de Japanse Duizendknoop tijdig te signaleren en te bestrijden en welke methoden daarvoor worden gebruikt.

Ook wil de fractie weten of inwoners betrokken (gaan) worden bij de bestrijding van de Duizendknoop, net zoals dat in bijvoorbeeld Amersfoort het geval is. Daar wordt inwoners gevraagd hun eigen tuin of terrein op deze plant te controleren en signaleringen aan de gemeente door te geven.

Raadslid Pieter Kroon: “De Japanse Duizendknoop vormt een groot gevaar voor de biodiversiteit, natuur en infrastructuur. Het is dan ook belangrijk dat de verspreiding van deze invasieve exoot tijdig een halt toe wordt geroepen. Wij zijn benieuwd naar wat het college tot nu toe gedaan heeft en verder voornemens is om te gaan doen. Daarbij vinden wij het van belang dat het college inzet op methoden die zo natuur- en milieuvriendelijk mogelijk zijn.”

Klik op de link onder dit artikel om de vragen van PvdA-GL-LS te lezen.


advertentie