Luisteren in Baambrugge jaagt actiegroep schrik aan

Hoog Soeren/Baambrugge - Vier leden van de buurt- en belangenvereniging 'Hoog Soeren' (gemeente Apeldoorn) hebben in Baambrugge geluisterd naar vliegtuiglawaai en zij zijn daar erg van geschrokken, schrijft dagblad De Stentor op haar website.

Volgens De Stentor heeft Hoog Soeren de strijd geopend tegen de omstreden nieuwe vliegroutes vanaf Lelystad Airport. De buurt- en belangenvereniging van het dorp vraagt de Tweede Kamer te zorgen dat staatssecretaris Dijksma haar plannen terugdraait.

Volgens de vereniging werd, sinds de volledige plannen bekend werden, pas toen voor alle betrokkenen duidelijk dat niet alleen de aanvliegroutes over Overijssel voor serieus lawaaioverlast zouden gaan zorgen, maar dat ook de natuurgebieden van de Veluwe ernstig zouden worden getroffen door het lawaai van de twee beoogde vertrekroutes.

Secretaris Robert Tieskens van de belangenvereniging in Hoog Soeren constateert dat veel aandacht uitgaat naar de nadelige gevolgen voor vliegveld Teuge, maar dat voor de geluidsbelasting op de strook van Heerde tot Ede, amper aandacht is.

Toch is de impact enorm, zegt hij. Vlieglawaai van vliegtuigen op 6.000 voet (zo'n 1.800 meter) is een overlast die je niet moet willen en zeker niet op die delen van de Veluwe waar je gaat wonen of recreëren, juist omdat je daar nog zo weinig lawaai hebt.

Tieskens: "Ga voor de aardigheid maar eens luisteren in Baambrugge. Daar hoor je het lawaai van de vliegtuigen op 6.000 voet, die net daarvoor van Schiphol zijn vertrokken. En dat is bepaald niet het geluid dat je wilt horen als je tijdens je zomervakantie in Beekbergen, Kootwijk of Hoenderloo in je tentje zit of over de hei fietst".

Aan de zeven 'Lelystad-woordvoerders' in de Tweede Kamer schetst de belangenvereniging wat de gevolgen van de plannen met Lelystad Airport zijn. ,,Laat de Veluwe niet in de steek, keur de huidige plannen af'', wordt daarbij gevraagd. 

Bron: De Stentor Foto: Buurt- en belangenvereniging 'Hoog Soeren'


advertentie