Schiphol: uitbreiding niet ten koste van Groene Hart

De Ronde Venen - Schiphol wil verder uitbreiden maar dat mag niet ten koste gaan van het Groene Hart. Dat laat de luchthaven weten als reactie op de campagne 'Geef stilte een stem' die vandaag gelanceerd is door zeven gemeenten, schrijft RTV Utrecht op haar website.

Groene Hart-gemeenten De Ronde Venen, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden, maken zich zorgen om de groei van Schiphol. Ze vrezen vooral de toename van geluidsoverlast en ze zijn bang voor milieuschade in het natuurrijke gebied.

Schiphol snapt de zorgen, maar zegt het Groene Hart niet te vergeten in de uitbreidingsplannen. "Tot en met 2020 is er een plafond van 500.000 vliegbewegingen. Schiphol wil dat er voor de periode daarna voor iedereen winst is. Dus niet inleveren van een partij ten koste van de andere. Dat moet het uitgangspunt zijn", aldus persvoorlichter Madelon van der Hof.

Schiphol wil dat na 2020 het aantal vluchten met 1,5 à 2,2% per jaar toeneemt. Dat zou betekenen dat er tegen 2030 een maximum van 600.000 vliegtuigen over het gebied vliegen.


advertentie