'Red Ball Express' doet zaterdag Wilnis aan

Aalsmeer/Wilnis - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 uit Aalsmeerderbrug organiseert op zaterdag 23 september a.s., in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling, de jaarlijkse historische rondrit onder de naam ‘Red Ball Express’.

Deze 16e editie genaamd ‘Stirling’s End’ passeert weer vele gedenkwaardige plaatsen op de route, die direct verbonden zijn met een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2002 wordt deze rondrit verreden met authentieke legervoertuigen zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Chevrolet, Harley en BSA motoren.

Zo’n 50 voertuigen komen  vanaf 09:30 uur naar het CRASH-museum en vertrekken vandaar om 10:30 uur voor een rondrit met een tussenstop in Wilnis. De bestuurders en bijrijders van de voertuigen zijn veelal in authentieke uitrusting gekleed. Dit geeft het beeld van ‘living-history’.

Na vertrek van de voertuigen is er voor het publiek in het CRASH-museum gelegenheid om een lezing bij te wonen over aanvoerroute ‘Red Ball Express‘ die vanaf de invasiestranden in Normandie de frontlinies van alle noodzakelijke voorraden voorzag. Deze speciale lezing begint om 11:00 uur.

Na ca. 35 km. is er een tussenstop bij de Willestee in Wilnis en worden de deelnemers ontvangen door burgemeester Divendal van De Ronde Venen. De voertuigen worden vanaf 11:30 uur in Wilnis verwacht en zijn dan te bezichtigen. Rond 13:30 uur vertrekken ze weer.

In Nederland had het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot tekort aan wapens. Om aan wapens te komen moesten de verzetstrijders vooral proberen wapens buit te maken op de Duitse bezetter. Dat was uiteraard heel lastig. Pas in 1944 kwamen via wapendroppings wapens uit Engeland beschikbaar.

Bij de tussenstop in Wilnis worden echte wapens gedemonstreerd, zowel Duitse buitwapens als wapens uit de wapendroppings van 1944.

Het is traditie dat tijdens de Red Ball Express wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog, of bij een monument dat daaraan herinnert. Dit jaar staat een afvaardiging van CRASH en Keep Them Rolling, vergezeld van het ere-peleton van de Nederlandse Binnenlandse Strijdenkrachten, stil bij het monument voor de gevallen Canadeze vliegtuigbemanning in het oude dorp in Wilnis. Samen met burgemeester Maarten Divendal worden daar bloemen gelegd.

Het gaat hierna richting Portengen. en vandaar naar Nieuwkoop. Daar wordt een ‘rondje door het dorp’ gemaakt. Dit als felicitatie aan het Historisch Genootschap Nieuwkoop en Omstreken, dat het 30-jarig jubileum viert.

De ca. 75 km lange rondrit zal vele plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren. Daarmee worden mensen herdacht en geëerd die vochten en vielen voor de vrijheid.

Kijk voor meer informatie over het Crash-museum en over de Red Ball Express op www.crash40-45.nl of www.redballexpress.nl


advertentie