De Ronde Venen in hoger beroep tegen uitspraak over 130 op A2

De Ronde Venen - Gemeente De Ronde Venen tekent hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank  Midden-Nederland over de verhoging van de maximumsnelheid op de A2. Dat meldt de gemeente in een persbericht. De gemeente is van mening dat onvoldoende rekening is gehouden met het geluid van de luchthaven Schiphol.

Harder rijden betekent meer geluidsoverlast. Dat merken omwonenden van de A2 tussen Amsterdam en Vinkeveen. Daar mogen automobilisten tussen 19:00 en 06:00 uur 130 kilometer per uur rijden.

De Rechtbank Midden-Nederland heeft het beroep van de gemeente De Ronde Venen tegen deze snelheidsverhoging in de avondperiode, op 1 september 2017 ongegrond verklaard. De gemeente gaat tegen deze uitspraak in hoger beroep. Zij komt daarmee op voor de gezondheid van haar inwoners die langs de A2 wonen.

Wethouder David Moolenburgh: “Het geluid van Schiphol plus dat van de A2 bij elkaar opgeteld is nu al fors. Wij betwijfelen of daar voldoende rekening mee is gehouden bij het verkeersbesluit van de minister over de snelheidsverhoging. Bovendien is de verwachting dat de geluidsoverlast verder zal toenemen met de groei van Schiphol. Eén van de vliegroutes van Schiphol gaat over het betreffende gebied. Wij achten daarom ons hoger beroep kansrijk.”

De Rechtbank Midden Nederland stelt dat wel degelijk rekening is gehouden met Schiphol. Maar in het akoestisch onderzoek wordt alleen gebruikgemaakt van actuele verkeersgegevens, en niet van actuele gegevens van Schiphol. Het lijkt er zelfs op dat helemaal geen rekening is gehouden met het geluid van Schiphol.

Ook in de berekeningen voor luchtkwaliteit zitten onzekerheden. Hierdoor bestaat een kans dat bij de wegen waarop de snelheid wordt verhoogd naar 130 km/uur, de Europese normen voor luchtkwaliteit worden overschreden.

De gemeente Stichtse Vecht die optrok met De Ronde Venen in de juridische strijd tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A2, heeft afgezien van het instellen van hoger beroep.


advertentie