Connexxion gaat komend jaar over op elektrische bussen

Regio - Vervoerder Connexxion gaat in de regio Amstelland Meerlanden vanaf april komend jaar over van dieselbussen op elektrische bussen, schrijft RTV Amstelveen.

De nieuwe dienstregeling van het openbaar busvervoer in de regio Amstelland Meerlanden start op zondag 10 december a.s. Iets later dan voorzien, vanaf april 2018, maken de huidige dieselbussen dan plaats voor honderd elektrische bussen. Vanaf die tijd rijdt op en rond Schiphol de grootste elektrische busvloot van Europa. 

De oorzaak van de vertraging ligt de complexiteit van de omgeving (de luchthaven) waar het project wordt uitgevoerd, maar ook in de omvang van het project. Het ontwikkelen van laadvoorzieningen voor 100 elektrische bussen is zeer innovatief, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. 

Door vertraging in de realisatie van de laadinfrastructuur zullen de elektrische bussen pas gaan rijden vanaf april volgend jaar. Laadvoorzieningen moeten op meerdere locaties worden ontwikkeld. Deze zijn gepland op Schiphol bij P30, de remise van Connexxion aan de Cateringweg, op busstation Schiphol Noord en bij de nieuwe stalling in Amstelveen.

Waar mogelijk worden tussen 10 december en 1 april al elektrische bussen ingezet en in de komende jaren zal de vloot elektrische bussen verder worden uitgebreid. Uiteindelijk zal meer dan 90% van de reizigers in de concessie Amsterdam Meerlanden in zero-emissie voertuigen worden vervoerd. Tot april blijft Connexxion met het huidige materieel doorrijden. 

Een concessie geeft een vervoerbedrijf het exclusieve recht om in een bepaald gebied openbaar vervoer te verrichten. Eind vorig jaar won Connexxion de aanbesteding van de ov-concessie Amstelland Meerlanden 2018-2028. Het concessiegebied bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel (met uitzondering van de kern Duivendrecht) en Uithoorn, plus enkele verbindingen naar Amsterdam, Haarlem en gemeente Ronde Venen.


advertentie