Techniek Driedaagse: '‘Overal waar je kijkt zie je enthousiaste kinderen"

De Ronde Venen - Ook de tweede editie van de Techniek Driedaagse kan de boeken in
als een succes. Ruim drieduizend leerlingen uit De Ronde Venen, Nieuwkoop en Uithoorn
volgden technische workshops onder leiding van ondernemers en vrijwilligers. En bijna
tweeduizend ouders en kinderen bezochten de Open Avond.

"Het maakt niet uit bij welke branchegroep je kijkt", stelt Dominique de Rijk. ‘Overal zie je enthousiaste kinderen.’ De Rijk staat met het bedrijf VOBI uit Vinkeveen op de branchegroep Bouw waar Kaja (10) en Amber (9) aan een vogelhuisje bouwen. Alle onderdelen zijn al gezaagd; ze moeten ze zelf nog schuren, lijmen en met spijkers in elkaar zetten.

"De eerste twee spijkers doe ik de kinderen voor", legt De Rijk uit. "Daarna moeten ze het zelf doen. Dat vinden ze fantastisch. Soms zijn het nog heel kleine kinderen, maar ze zijn allemaal zó blij."

Amber heeft geen moeite met het hanteren van de hamer. Ze is enorm enthousiast dat het haar zo goed lukt. "Dit vogelhuisje ga ik thuis zeker ophangen", roept zij blij. "Maar ik wil hem eerst nog schilderen."

Verderop staan Darrel (10) en Rave (10). Zij krijgen bij de branchegroep Automotive de opdracht zo snel mogelijk een autoband te verwisselen. "Wow", roept Darrel. "Dit is net als bij een pitstop van Max Verstappen!" Rave heeft zijn vader al eens geholpen met het verwisselen van banden. "Toen mocht ik hem helpen om de winterbanden er weer onder te zetten." Toch valt het de heren niet mee om de wielen los te krijgen.

Alex (10) heeft het sneller voor elkaar. "Drie minuten", roept hij blij. "Dit moet echt een record zijn!" Gerry Bras van Brabebo weet nu wie ze in het vervolg kan bellen als ze nog een klusje heeft.

In de branchegroep Robotica sturen Sanne (10) en Nina (11) een machine aan die precies dertig M&M’s in een potje doet. "Het bedienen van de knoppen vind ik best lastig", stelt Sanne. "Maar het is gelukt, dus nu kan ik lekker deze M&M’s opeten."

Na deze workshop hebben de dames een vrije keuze waar ze nog aan mee willen doen. "We gaan een lampje maken", vult Nina haar vriendin aan. "Dat zag er echt leuk uit."

Veel leerlingen kregen geen genoeg van de Techniek Driedaagse en kwamen met hun ouders ook naar de Open Avond. Bijna tweeduizend kinderen en ouders keken hun ogen uit bij de robots, auto’s, lasersnijders en nog veel meer.

Om half acht maakte jury-voorzitter Ernst Bouma van Vink Bouw Nieuwkoop de winnaars bekend van de wedstrijd ‘Bouw het innovatiefste Solar House’ waaraan 200 brugklassers meededen. De derde prijs is gewonnen door Daisy, Demi en Katy van het VeenLanden College, Tim uit Langeraar won de tweede prijs en de eerste prijs is binnengehaald door Noa, Katizia en Rubing van het VeenLanden College. Techneuten in de dop!

Ook gastbedrijf F.N. Kempen bv is enthousiast. Sander van der Vaart, directeur: "Volgend jaar zijn jullie voor de Techniek Driedaagse weer van harte welkom bij F.N. Kempen en dan laten we de kinderen ook zien dat er veel techniek is in de tuinbouw".

Kijk vanaf woensdag naar de nieuwe aflevering van ons nieuwsprogramma Nieuwsronde, met daarin een item over de Techniek Driedaagse!

Foto's TechNet Amstel & Venen


advertentie