Requiem Fauré in de Dorpskerk Abcoude

Abcoude - Zaterdag 25 november voert de Amsterdamse Cantorij samen met solisten en een instrumentaal ensemble het Requiem van Fauré uit in de Dorpskerk van Abcoude.

Fauré over zijn Requiem: "Ik heb het nergens voor gecomponeerd … gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!" Er wordt ook gezegd dat hij het heeft gecomponeerd voor zijn vader.

Fauré had geen bombastische dodenmis voor ogen toen hij zijn Requiem schreef. Hij beschouwde het eerder als 'slaapliedje'. "Zo zie ik de dood, als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven."

Deze woorden indachtig brengt de Amsterdamse Cantorij een authentieke, intieme uitvoering van het Requiem van Fauré, zoals dit monumentale muziekstuk op 16 januari 1888 in 'zijn' Madeleinekerk in Parijs zal hebben geklonken.

Voorafgaand zingt de Cantorij een drietal a-capella werken van religieus geïnspireerde Franse componisten na Fauré: het speelse 'Quatre motets pour un temps de pénitence' van Poulenc, waarin Franse renaissance, Gregoriaanse muziek en jazz samenkomen; 'O sacrum convivium' van Olivier Messiaen, een contemplatieve aanklacht tegen de melodieuze lichtvoetigheid van Poulenc en zijn Groupe des Six; en tot slot het fugatische 'Psaume 50' van de spraakmakende, nog levende componist Thierry Machuel.

Deze stukken over lijden en dood ademen, net als het Requiem, alle een sfeer van hoop en bevrijding. Noem het, paradoxaal genoeg, joie de vivre.

De toegangsprijs voor donateurs, in de voorverkoop en met reductie (cjp, 65plus, stadspas) bedraagt € 17,50. De volle prijs en prijs bij de kassa bedraagt € 22,50. Voorverkoop is in de Readshop aan de Hoogstraat in Abcoude.

Op zondag 26 november voert de Amsterdamse Cantorij vanaf 15:45 uur hetzelfde programma uit, maar dan in de Dominicuskerk aan de Spuistraat 12 in Amsterdam.


advertentie